Sjednica Savjeta mladih u Radoboju

Kako deinstitucionalizirati socijalnu skrb za mlade i uključiti ih u zajednicu i poduzetništvo

Objavljeno: 17.12.2015. Alen Brodar

Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije je nakon Zaboka i Gornje Stubice svoju sjednicu održao i u Radoboju, a sve s namjerom poticanja osnivanja i rada savjeta mladih u zagorskim općinama i gradovima. Ovog je puta sjednica bila posvećena temi “Deinstitucionalizacija socijalne skrbi za mlade, socijalno uključivanje mladih u zajednicu i socijalno poduzetništvo”.
Članice i članovi Savjeta mladih su i ovom tematskom sjednicom nastavili običaj pozivanja stručnjaka koji im pomoću stručnih izlaganja i objašnjenja pomažu u oblikovanju kritičnog stava prema određenoj temi. Tako su na sjednici u Radoboju uz članice i članove Savjeta mladih sudjelovali njihovi gosti – pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Krapina Jadranka Vuković, ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda Srđan Džakula i Dražen Gerić iz Društva za pomoć mentalno retardiranim osobama Krapina. Gosti su govorili o specifičnostima svog područja rada, ali i cijelog sustava. Pročelnica Martina Gregurović Šanjug ovom je prilikom iznijela osnovne aktivnosti Krapinsko-zagorske županije na području socijalne skrbi i istaknula da se za socijalnu skrb iz županijskog proračuna izdvaja pet milijuna kuna, od čega dva milijuna kuna izvornih sredstava.
Sjednicom su moderirale predsjednica Savjeta Veronika Kolman i članica Ana Florjan, a svi sudionici su razmatrali položaj mladih unutar sustava socijalne skrbi, ali i načine na koje mladi mogu pomoći njegovom boljem funkcioniranju. Osobito je istaknuta važnost suradnje svih dionika sustava, poticanja poslodavaca za uključivanje osoba s invaliditetom u tržište rada te povećanja broja volontera na području socijalne skrbi. Županijski savjet mladih Krapinsko-zagorske županije će stoga temeljem rasprave i stručnih izlaganja formirati preporuke za poboljšanje sustava s naglaskom na ulogu i položaj mladih. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba