U Radoboju održani “Dani orhideja”

Prošli “Putevima orhideja”, uživali u ljepotama tog cvijeta i imali priliku osvijestiti se o štetnosti čovjekova djelovanja na prirodu

Objavljeno: 21.05.2018. AB

U sklopu osmog tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije je u suradnji s Općinom Radoboj organizirala manifestaciju “Dani orhideja”.

Ta se manifestacija, kako ističu organizatori, organizira s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode te važnosti suživota čovjeka i prirode. Program se sastoji od zanimljivih predavanja i radionica te obilaska planinarsko-poučne staze “Putevima orhideja”, na kojoj se u svibnju može vidjeti preko 15 vrsta orhideja.

– Biološka raznolikost je sveukupnost svih živih organizama koji su sastavni dijelovi ekoloških sustava, a uključuje raznolikost unutar vrsta, između vrsta, životnih zajednica te raznolikost između ekoloških sustava. Predstavlja globalnu imovinu od neprocjenjive važnosti za sadašnje i buduće generacije. Broj ugroženih vrsta iz dana u dan je sve veći, s tendencijom izumiranja. Nestankom biljnih i životinjskih vrsta trajno se umanjuje biološka raznolikost i stabilnost odnosno održivost ekoloških sustava. Orhideje su samo mali dio biološke raznolikosti čija su staništa, travnjaci i šume, direktno ovisna o ljudskom djelovanju. Poljoprivreda je primjer kako ljudske aktivnosti imaju značajan utjecaj na ekosustave i njihovo očuvanje – istaknuli su u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba