Godišnja skupština DVD-a Krapina protekla u svečarskom tonu, s lijepim najavama za nadolazeće razdoblje i – dva vrijedna poklona

Najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo u KZŽ, za 143. rođendan se počastilo novim kombijem

Objavljeno: 04.03.2018. Alen Brodar

Najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo u Krapinsko – zagorskoj županiji održalo je 143. godišnju skupštinu, koja je protekla u posebno svečarskom tonu na radost svih stotinu članova DVD-a, koliko ih danas ima, budući da je si je DVD Krapina za rođendan poklonilo novo vatrogasno kombi vozilo. To je sada nakon cisterne i navalnog vozila, treće vatrogasno vozilo u vlasništvu DVD-a Krapina.

Novi vatrogasci

– Nakon dugog niza godina, konačno je DVD Krapina nabavilo jedno novo vozilo, vatrogasni kombi. Predali smo ga svim dobrovoljnim vatrogascima Krapine, da ga mogu koristiti prilikom vježbi i intervencija – rekao nam je predsjednik DVD-a Dražen Strabić, dodajući da su u 2017. godini imali 24 intervencije, od toga osam vatrogasnih, dok su ostale bile tehničke.

– Osposobljeni su i novi vatrogasci – kako se razvija tehnika, vatrogastvo to prati – kroz školovanje ih pripremamo da budu spremni za sve izazove s kojima se susretnu. Od stotinu naših članova, imamo 24 mlada vatrogasca, a i ove ćemo godine raditi na pridobivanju što više mladih ljudi, koji će moći zamijeniti nas starije. Tradicija od 143 godine sigurno nije nastala samo tako – vatrogasci su bili naši pradjedovi, djedovi i očevi, sada smo mi, a vjerujem da će i naša djeca i unuci nastaviti tu tradiciju – zaključio je Strabić. Došli su na skupštinu i gosti iz Austrije, Slovenije, Metkovića i Zadra.

 

– To su prijatelji vatrogasci na koje uvijek možemo računati – širimo prijateljstvo, ali ne samo to, kroz zajedničko vježbanje učimo jedni od drugih, kako bismo bili spremni onda kada je to najpotrebnije – objasnio je Strabić, istaknuvši koliko je jaka ta mreža prijateljstva među vatrogasnim društvima, koja ne poznaje granice. Naime, austrijski kolege iz Fürstenfelda donijeli su još jedan vrijedan poklon – hidraulične ručne škare, ali to su preko njih Krapinčanima darovali pobratimi Austrijanaca iz Bavarske.
Čestitao je ovu veliku obljetnicu i predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber.
– Čestitka na svemu što ste kroz sve ove godine napravili za vatrogastvo, prvenstveno jer ste jako puno uložili u osposobljavanja. Potkraj prošle godine Vatrogasna zajednica KZŽ donijela je nekoliko novih pravilnika, da pokušamo više sufinancirati društva iz proračuna koji imamo. U Zagorju su 82 DVD-a, 12 vatrogasnih zajednica općina i gradova te dvije Javne vatrogasne postrojbe i svima bismo htjeli pomoći na neki način. Primjerice, pravilnikom o sufinanciranju kupovine novih vatrogasnih vozila, što je vama sada posebno zanimljivo – po novom će to biti sedam posto od vrijednosti vozila – za kombi vozilo je najviši iznos subvencije 15.000, a za kamion 50.000 kuna. Očekujemo i novi Zakon o vatrogastvu, prema kojem bi vatrogastvo i na državnoj razini trebalo doći “pod jednu kapu”, što će svakako doprinijeti boljitku hrvatskog vatrogastva u cjelini – rekao je Skuliber, zahvalivši i lokalnim samoupravama koje financiraju vatrogastvo.

Blagoslov i vatromet

Čestitkama su se pridružili i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić te dogradonačelnik Krapine Drago Kozina, zaželjevši da broj članova u DVD-u u skoroj budućnosti prati barem broj godina starosti društva, istaknuvši da je Grad u posljednjih pet godina, za rad krapinskog DVD-a izdvojio gotovo 1,4 milijuna kuna, dodajući da i dalje mogu računati da će Grad stajati iza njih i njihova vrijednog rada.
Čestitali su rođendan i svi ostali predstavnici vatrogasnih društava koji su bili na Skupštini, a potom je sadašnji krapinski župnik vlč. Tomica Šestak, uz pomoć bivšeg krapinskog župnika Josipa Bana, također vatrogasca, zazvao Božji blagoslov na krapinske vatrogasce i njihove goste, a zatim je prilikom svečane primopredaje blagoslovljeno i novo kombi vozilo DVD-u Krapina, što je bilo popraćeno i vatrometom. Uslijedila je, dakako, svečana večera i vatrogasna zabava.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba