GRAD HEROJ: Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno – redarstvene operacije “Oluja”

FOTOGALERIJA: U Knin stiglo oko osam tisuća ljudi iz cijele zemlje, među njima i Zagorci

Objavljeno: 05.08.2017. AB

Budnicom ulicama Knina u 7 sati ujutro počela je danas proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”. U Knin su pristigli brojni građani iz svih dijelova Hrvatske, pa tako i iz Zagorja, a među njima su i brojni hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi koji su 1995. sudjelovali u “Oluji”. U Knin su došli i visoki državni dužnosnici te su najprije minutom šutnje odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i položili vijence i zapalili svijeće na Trgu Ante Starčevića kod spomenika pobjede “Oluja 95”, gdje su se okupili i brojni branitelji. Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata. Molitvu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Podizanje zastave

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave na Kninskoj tvrđavi u nazočnosti državnog vrha nastavljeno je u prijepodnevnim satima obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice vojnoredarstvene operacije “Oluje”. Uoči podizanja zastave pročitana su imena 238 poginulih pripadnika hrvatskih snaga i dvoje nestalih u toj vojno-redarstvenoj operaciji kojima je minutom šutnje odana počast.
Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati i 43 minute, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 22 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena vojnoredarstvena operacija “Oluja”. Po završetku podizanja zastave Republike hrvatske na kninskoj tvrđavi puštena su 22 bijela goluba koji simboliziraju 22. obljetnicu VRO Oluja, te su iz topničkih oružja ispaljena 22 počasna plotuna. Uslijedio je mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Protuzračne obrane (PZO), tako što su kninsku tvrđavu u brišućem letu preletjeli vojni zrakoplovi. U svečanom preletu sudjelovala su po tri zrakoplova MIG-21, ZLIN-24L, Pilatus PC-9M, Canadair CL-415 i Airtracor AT-802 te po tri helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, BELL-206B i Mi-8 MTV.

Hrvatska ne da na “Oluju”

Premijer Plenković je u svom govoru istaknuo kako “Hrvatska ne da na Oluju kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku”, dok je predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović rekla da s najvećim poštovanjem obnavljamo sjećanje na sve koji su u godinama Domovinskoga rata i tijekom “Oluje” pali za slobodu i neovisnost Hrvatskete je kao Hrvatica, građanka i majka izrazila žaljenje i zbog svih stradalih Srba, naglasivši da hrvatski narod nije želio rat i ne raduje se ničijem stradanju i tuzi.

Inače, kninska policija procjenjuje da se na proslavi Dana domovinske zahvalnosti i 22. obljetnice akcije “Oluja” okupilo oko osam tisuća ljudi.

 

FOTO: Jelena Jazbec

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba