STANKO ČIČKO PODNIO OSTAVKU

“Ne mogu mirne duše gledati kako se podržava volja gradonačelnika i kupuje Orokonfekcija za milijun eura koji nemamo”

Objavljeno: 08.03.2017. Alen Brodar

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Oroslavja, Stanko Čičko (HDZ), podnio je u utorak neopozivu ostavku na tu dužnost. Obrazložio je to neslaganjem s nedavno donesenom odlukom Gradskog vijeća, na temelju koje će se Grad na deset godina zadužiti za milijun eura, za kupnju nekretnina Orokonfekcije u koje bi se, jednim dijelom, smjestila i Gradska uprava. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Novac za prioritete

– Nepune četiri godine časno sam i predano obnašao dužnost predsjednika Gradskog vijeća grada Oroslavja isključivo u interesu razvoja grada i dobrobiti naših građana. U cilju razvoja naše sredine ponosim se time što sam svoje slobodno vrijeme, žar i energiju koju sam uložio u obnašanje funkcije predsjednika Gradskoga vijeća podario našem gradu, s obzirom na to da sam svoju dužnost obnašao volonterski, čime sam ujedno bio i jedini predsjednik Gradskoga vijeća koji za svoj rad nije tražio ni primao ikakvu naknadu. Tako htio sam da svaka raspoloživa kuna u gradskome proračunu ide najpotrebnijima te za realizaciju projekata koji su od prioriteta za naš grad i naše građane. U trenutku kada se počinju donositi štetne odluke za naš grad i naše građane, bez jasne argumentacije potreba i mogućnosti, kada većina gradskih vijećnika u gradu jednako tako bez argumentirane i temeljite rasprave donosi odluke štetne po grad, kada se takvim odlukama vežu mogućnosti proračuna Grada Oroslavja da u narednim razdobljima financira projekte od prioriteta za naš grad i naše građane, vlastita savjest i odgovornost prema građankama i građanima Oroslavja ne dopušta mi da kao predsjednik Gradskoga vijeća budem dio strukture vlasti u gradu koja donosi i potpisuje takve odluke. Da vas podsjetim, nakon što je Gradsko vijeće Oroslavja većinom glasova donijelo odluku da Oroslavje kao jedini grad u Hrvatskoj ukine vlastito Otvoreno učilište, nakon što je jednako tako protivno mojim uvjerenjima i volji, većinom glasova Gradsko vijeće donijelo odluku o poklanjanju gradske infrastrukture odvodnje višemilijunske vrijednosti Zagorskom vodovodu, ne mogu mirne duše gledati kako većina vijećnika u Gradskom vijeću podržava volju gradonačelnika te podržava zaduženje grada u iznosu od 1.000.000 eura gradskog novca koji nemamo i koji u gradskom proračunu moramo kroz narednih deset godina nekome uzeti, da bi namaknuli sredstva za otplatu kreditnog zaduženja. Pitam se kome? Nadam se da ne našim građankama i građanima uvođenjem prireza, protiv čijeg sam se uvođenja predano borio u Gradskom vijeću. To me kao Oroslavčana rastužuje, a kao predsjednika Gradskoga vijeća primorava na podnošenje ostavke.
Uvjeren sam da je u ovo vrijeme, kada argumentirana rasprava prepušta mjesto interesima pojedinaca na štetu našeg grada i naših građana, moja ostavka jedini je častan čin i jedini način da otvorim oči svima kojima je stalo do budućnosti i razvoja grada Oroslavja. Borit ću se i nadalje svim srcem za naše Oroslavje i nadam se da će ova moja odluka utjecati na razumnije i odgovornije donošenje odluka buduće gradske vlasti – napisao je Čičko u obrazloženju svoje ostavke.
O njegovom postupku upitali smo i gradonačelnika Oroslavju Ivana Tuđu (SDP), kojeg se proziva da se ovom odlukom o kupnji Orokonfekcije, podržala njegova volja.

Privlačenje medijske pozornosti

– Moram prije svega naglasiti da smo četiri godine imali kohabitaciju u Gradskom vijeću i da smo, da tako kažem, uspješno “preživljavali” i ja sam zadovoljan tom suradnjom. Što se pak ostavke gospodina Čička tiče, moram reći da je bila očekivana, jer bio protiv većine ključnih odluka koje je Gradsko vijeće donosilo, ali isto tako bih rekao da je to zakašnjela odluka. Naime, osim medijske pozornosti koju sada izaziva, mislim da ova odluka nema težinu jer je donesena samo mjesec dana prije raspuštanja Gradskog vijeća. Žao mi je što je to učinio, jer mogao je ostati još tih mjesec dana – rekao je gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa.
Dodao je da su, što se tiče konkretne odluke o gradskoj kupnji Orokonfekcije, samo dva od tri vijećnika HDZ-a bila protiv, dok je jedan, kao i dva nezavisna vijećnika, bio suzdržan. Istovremeno, osam vijećnika iz šest različitih stranaka bilo je za kupnju Orokonfekcije. Tako je za kupnju Orokonfekcije glasovalo osam vijećnika, tri su bila suzdržana, a tri su bila protiv.
– Uistinu ne znam što je sporno. Dobili smo vrijedne prostore za milijun eura na deset godina, i to beskamatno. Dakle, 100.000 eura godišnje, što će Grad plaćati u mjesečnim ratama. Uz napomenu da, budući da se radi o dvije zgrade, u prizemlju jedne već imamo dva najmoprimca, koji plaćaju 20.000 kuna mjesečno, odnosno 240.000 kuna godišnje. To će reći da Gradu ostaje za platiti 500-tinjak tisuća kuna godišnje podijeljeno na 12 rata. A dobivamo ne samo dvije zgrade od po 750 četvornih metara, već i 8200 četvornih metara zemljišta. Planira se iznajmiti i prizemlje druge zgrade, a gradske potrebe su nekih 300-tinjak kvadrata multifunkcionalne dvorane, tipa Male dvorane POU-a u Krapini, jer Oroslavje nema ni muzej ni galeriju – objasnio je Tuđa, zaključivši da je demagogija da će se Grad zaduživati za te prostore, dok u Oroslavju ima puno bitnijih stvari za riješiti, jer su i vijećnici HDZ-a bili za kupnju Orokonfekcije, samo po nižoj cijeni od ove koja je sada dogovorena.
– Bilo je uzmi ili ostavi pod tim uvjetima, bez kamata, i Gradsko vijeće je odlučilo da se uzme – zaključio je Tuđa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba