25. obljetnica 103. brigade

Ratni zapovjednik Žarko Miholić: Nikad u svojim ratnim djelovanjima nismo ostavili ni najmanju crnu mrlju

Objavljeno: 23.10.2016. mladenmandic

U Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama sinoć je uz 25. godišnjicu osnivanja i odlaska na ratište 103. zagorske brigade, Krapinsko – zagorska županija i Udruga veterana 103. brigade organizirala svečanu akademiju. Posljednji zapovjednik 103. brigade, Žarko Miholić, govorio je o ratnom putu brigade. Rekao je kako je od ukupno 11 tisuća Zagoraca koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, kroz 103. brigadu prošlo više od osam tisuća branitelja. Brigada je imala osam poginulih i 45 teško ranjenih. Od tih osam tisuća zagorskih boraca, njih dvije tisuće, odnosno četvrtina danas, nažalost, više nisu među živima.

Ustroj brigade

– Djelatno zapovjedništvo brigade ustrojeno je 3. srpnja 1991. u Zaboku te djelatna zapovjedništva bojni u Zaboku, Krapini i Zlatar Bistrici. Mobilizacija brigade obavljena je 6. listopada, odazvalo se čak 87 posto ljudi, no nažalost nismo ih tada mogli sve opremiti. One koje smo opremili, poslali smo na karlovačko bojište i do 10. listopada 1991. godine tamo je već bilo tristotinjak Zagoraca – rekao je ratni zapovjednik 103. zagorske brigade u Oluji, sadašnji predsjednik Udruge veterana 103. brigade, danas umirovljeni pukovnik Žarko Miholić.
Tijekom Domovinskog rata na čelu 103. brigade izmijenila su se trojica časnika. Prvi zapovjednik brigade bio je tadašnji pukovnik, a današnji brigadir Janko Šafranko, potom Viktor Šprajc, a potom i Žarko Miholić. Nakon Karlovca, brigada je angažirana i na području Sinja i Čavoglava, na ratištu Sunje, na području Male kapele, na Ogulinskom bojištu te na području Slavonskog Broda, gdje su čuvali položaje na Savi.
U operaciji “Oluja”, 103. brigada je pod zapovjedništvom Žarka Miholića, po prvi puta sudjelovala kao cjelokupna brigada u napadnoj formaciji, te za uspješno završenu zadaću dobila visoko državno odlikovanje Nikole Šubića Zrinskog od tadašnjeg predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana.
– U svojim ratnim djelovanjima sa svojim borcima, nikad za sobom nismo ostavili ni najmanju crnu mrlju – istaknuo je Miholić.

Doprinos Zagoraca nemjerljiv

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu bio nemjerljiv.
– Zagorci su bili u raznim postojbama i na ratištima u Dubrovniku i Konavlima, Karlovcu, Vukovaru, Sunji, po Slavoniji, Sinju – svugdje gdje je trebalo braniti Hrvatsku. Žar i iskra koja se tada rasplamsala i s kojom su svi Zagorci tada išli u Domovinski rat, ne smije se ugasiti, već djeci već od vrtića, preko osnovnih i srednjih škola trebamo kroz obrazovni sustav govoriti o značenju Domovinskog rata – istaknuo je zagorski župan Željko Kolar.

Branitelje su u ime 103. brigade pozdravili i zapovjednik krapinske satnije Vlado Podgajski te zamjenik načelnika Tuhlja Mladen Hercigonja, a za dobro raspoloženje zagorskih branitelja pobrinuli su se Branko Greblički – Ventek koji je otpjevao himnu 103. zagorske brigade “Zagorski smo borci mi”,  sopranistica Josipa Lončar te članovi grupe “Žice Krapinice”.



MINISTAR BRANITELJA TOMO MEDVED:

Nikada više agresor Srbija neće pokretati optužnice protiv hrvatskih branitelja

Na prigodnoj svečanosti u Tuheljskim Toplicama bio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je Zagorcima čestitao na onom što su dali u Domovinskom ratu.
– Nemamo se čega stidjeti oko naše uloge u Domovinskom ratu. Svi vi odvojili ste se od svojih obitelji i otišli braniti Hrvatsku na čemu vam posebno zahvaljujem. Kao ministar, s ovog mjesta vam obećajem da nikada više agresor Srbija neće pokretati optužnice protiv hrvatskih branitelja. Sve smo poduzeli kako bi naše branitelje zaštitili. Unatoč svim podjelama u društvu, zagorski branitelji ostali su jedinstveni i možemo služiti kao primjer svim ostalima u Hrvatskoj – napomenuo je ministar branitelja Tomo Medved. Što se tiče hrvatskih branitelja, istaknuo je kako danas nažalost u braniteljskoj populacijii do 50 godina koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, među živima više nije više od tri tisuća hrvatskih branitelja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba