Tradicionalno u Desiniću

Pod zidinama Velikog Tabora, ovog vikenda održava se četvrta izložba starih sorata jabuka

Objavljeno: 22.10.2016. mladenmandic

Na prostorima srednjovjekovnog dvorca Veliki Tabor u Desiniću, ovog se vikenda održava četvrta po redu tradicionalna manifestacija “Dani jabuka i izložba starih sorata jabuka i ostaloga voća te proizvoda od voća“. Manifestaciju zajednički organiziraju Općina Desinić, Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela te Poljoprivredna mljekarska zadruga “Zagorka“.

Sudjelovalo 15 izlagača

Program je počeo jučer, kada je u suradnji sa Savjetodavnom službom Krapinsko – zagorske županije bila organizirana determinacija starih sorata jabuka, na kojoj je bilo 15 izlagača koji su predstavili 12 starinskih zagorskih sorata jabuke. Sve te jabuke, mališani desinićke Osnovne škole “Đure Prejca“, učenici iz ostalih zagorskih škola, kao i vlasnici OPG-ova s desinićkog područja, prikazali su danas na izložbi u srednjovjekovnom dvorcu Veliki Tabor. Na početku manifestacije održana su i zanimljiva predavanja i radionice na temu očuvanja starih sorti jabuka i općenito o voćarstvu, koje je održao Georg Gal iz zagorske Savjetodavne službe te susjedi iz slovenskog Kozjanskog parka, koji imaju dragocjena iskustva u sadnji i proizvodnji jabuka i apliciranje takvih programa prema fondovima Europske unije.

Cijepljenje jabuka na raskol

Bio je također prikazan i tradicionalni način cijepljenja jabuka na raskol, a posjetitelji su se imali priliku predbilježiti i za nabavku sadnica starih zagorskih sorti jabuka. Za poslijepodne je predviđen bogati zabavni program uz nastup desinićkih KUD-ova, desinićkih mališana i ponudu tradicionalnih zagorskih delicija. Peći će se kesteni, održat će se degustacija zagorskih kolača i suhomesnatih proizvoda, a bit će ponuđena i desinićka vina, voćni i medeni likeri i rakije. Sutra među zidinama Velikog Tabora za sve posjetitelje slijedi izložba starih sorata jabuka, a za vrijeme cijelog trajanja manifestacije za posjetitelje se priprema i bogata ponuda domaćih autohtonih proizvoda u vlasništvu OPG-ova s područja Desinića i okolice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba