U sklopu krapinskog Tjedna kajkavske kulture oni najmlađi imali dan posvećen samo njima – U Parku Matice hrvatske organizirane brojne radionice i igraonice, a finale Dječjeg dana bio je 36. “Kaj, u riječi, pjesmi, slici i plesu“

JEDNA OD NAJLJEPŠIH FESTIVALSKIH VEČERI: Kada nastupaju djeca, kada je ono čisto, prirodno, izvorno – to je ipak nešto posebno

Objavljeno: 09.09.2021. zagorjeinternational

Četvrtak je već tradicionalno dan koji je u Krapini, u sklopu Tjedna kajkavske kulture rezerviran za najmlađe, pa je tako mnoštvo klinaca i klinceza, kroz današnje poslijepodne sudjelovalo  na brojnim radionicama koje je za njih u Parku Matice hrvatske organiziralo Društvo Naša djeca Krapina, dok je večer bila rezervirana za mlade glazbene talente koji su nastupili na 36. dječjem festivalu “Kaj, u riječi, pjesmi, slici i plesu“ – Mali ka2021“, kojem su nazočili krapinski gradonačelnik Zoran Gregurević i njegov zamjenik Ivica Hršak, pročelnica za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec, saborski zastupnik Žarko Tušek, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač te predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina. Nastupilo je stotinjak mladih s područja Krapinsko – zagorske, Međimurske, Varaždinske, Koprivničko – križevačke, Zagrebačke, Sisačko – moslovačke i Primorsko-goranske županije.

Program Dječjeg dana ukratko je predstavila predsjednica DND-a Krapina Gordana Kučinić.

– Nakon godinu dana pauze, ponovno smo u punom pogonu i očito nam je ovo svima nedostajalo jer danas je ovdje opet jako puno djece i roditelja, jako puno volontera, oko 60. Organizirano je 30-ak radionica i igraonica, uskoro ćemo imati i ”Vivo sportivo kom šou”. Mislim da djeca zbilja uživaju i da im je nakon ove izolacije i korona faze upravo ovo danas trebalo, a i vrijeme nas je poslužilo. Ove godine nismo organizirano zvali škole da dođu jer su uvijek niži razredi osnovnih škola dolazili organizirano, ali unatoč tome vidimo da su djeca stekla naviku dolaženja na dječji dan, tako da su tu bez obzira na to što nije organiziran dolazak. Može se sad već doista govoriti o jednoj tradiciji i o tome da su doista djeca počela sudjelovati u festivalu na onaj najljepši način, dakle kroz igru i radost. Svake godine se trudimo napraviti nove igraonice, nove radionice tako da nema ponavljanja, da se djeca ne zasite. Jedino ono što doista vidimo da djeca stvarno vole, te radionice onda u različitim varijacijama ponavljamo – kazala je Kučinić koja je dodala da su u programu sudjelovale i druge udruge.

Druge udruge

– S nama je udruga ”Osjet”, zatim Društvo ”Naša djeca” Radoboj, škola stranih jezika Versus. To su naši stalni partneri u ovim aktivnostima, a nadamo se da ćemo ih s godinama proširivati jer se vidi da je i interes djece i oduševljenje roditelja vrlo veliko – istaknula je Kučinić koja je otkrila koliko je bilo zahtjevno organizirati događanje u doba koronavirusa.

– Zapravo smo bili jako ovisni o dobrom vremenu i bilo nas je strah hoće li nas ono poslužiti, ali rasporedili smo punktove tako da budu što širi, a također je dogovoreno da unutar svake radionice, voditelji paze na to da se djeca previše ne približavaju jedni drugima, no naravno bilo bi previše očekivati od njih da nose masku. Doista, svima nam je potrebno malo oduška – pojasnila je Kučinić.

O važnosti Dječjeg dana za grad Krapinu, govorio je i gradonačelnik Zoran Gregurović.

– Dječji dan u sklopu Tjedna kajkavske kulture možemo reći da za Grad Krapinu znači vrlo mnogo. Grad Krapina općenito s ponosom nosi svoj epitet grada – prijatelja djece. Mislim da smo kroz ove godine i dokazali da kroz ulaganje u dječja i sportska igrališta, u škole, sustavno radimo za djecu i mlade. Naravno da je onda red da i naši najmlađi dobiju svoj dan u najsvetijem krapinskom tjednu, Tjednu kajkavske kulture, i evo, to je četvrtak. Drago mi je da imamo niz sadržaja. Na žalost, ne onoliko koliko je bilo prošlih godina i onoliko koliko bi mi to željeli s obzirom na ovu epidemiološku situaciju, ali mislim da je kroz dan, uistinu bilo jako puno događanja i zabave za djecu. Naravno, finale svega je ova festivalska večer ”Mali kaj”, jedna od meni možda i najljepših festivalskih večeri jer petak i subota imaju svoju posebnost, ali ovo kad nastupaju djeca, kada je ono čisto, prirodno, izvorno, to je ipak nešto posebno – kazao je Gregurović.

Svijest o vlastitom identitetu

Pročelnica za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec istaknula je da sam Tjedan kajkavske kulture objedinjuje različite oblike te da je on sinonim kajkavskog stvaralaštva.

– Posebnu čar i vrijednost daju oni najmanji, djeca koja čine ovaj tjedan još posebnijim i nama je od izuzetne važnosti podupirati upravo stvaralaštvo kajkavštine, posebno ono dječje. Smatramo da njegovanjem našeg ”kaja” od najranije dobi kod njih utječemo na čuvanje svijesti o vlastitom identitetu, o pripadanju kajkavštini, svom narodu, svom jezičnom govornom području i smatramo da je to izuzetno važno – poručila je Smičić Slovenec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba