FESTIVALSKA SRIJEDA: Recital kajkavske poezije i ove godine predstavio bogatstvo kajkavskog jezika

BISERKA IPŠA: Ne daj Bože da kajkavski govor i ova manifestacija padnu u zaborav. Čuvajte to, ne dajte to i proširite to

Objavljeno: 09.09.2021. zagorjeinternational

U Krapini je u okviru Tjedna kajkavske kulture i ove godine organiziran Recital kajkavske poezije, na koji je preko natječaja pristiglo 200-tinjak poetskih radova, od kojih je prosudbeno povjerenstvo u sastavu profesorice Marije Lamot, Dragice Ferjanić i Radovana Novine, kao predsjednika, odabralo njih 72.

Duga tradicija

Na samom Recitalu, održanom u srijedu, izvedeno je 38 uradaka u interpretaciji Biserke Ipša, Marije Krpan, Ronalda Žlabura, Dee Presečki, Martina Grđana, Kristijana Potočkog, Denisa Bosaka te Matije Čikira.

U ime grada Krapine, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Gregurović istaknuo je kako veliki značaj Recitala kajkavske poezije pokazuje duga tradicija njegovog održavanja.

– Nas posebno raduje što se već dugi niz godina održava ovaj recital, koji je počeo sredinom šezdesetih godina, a može se vezati uz početke krapinskog festivala. Raduje nas što dolaze eminentni dramski umjetnici koji su interpretatori, a autori su iz svih dijelova kajkavskog govornog područja. To je bitno radi očuvanja naše kulture, jezika i književnosti, ne samo za ovaj dio Zagorja već i za cijelu našu domovinu – kazao je Gregurović.

Pročelnica za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec istaknula je kako Krapinsko – zagorska županija nastoji što više podupirati stvaralaštvo djece i odraslih.

– Županija nastoji podupirati ovakve manifestacije koje su svakako hvalevrijedne. Želja nam je da se naš ‘kaj’ njeguje, a pogotovo kroz ovakve manifestacije i društva koja nam daju prostora za razmišljanje, a budućim generacijama predstavljaju duboki trag kajkavštine. Ovakve nas manifestacije svakako uče i o važnosti čuvanja, govorenja i življenja ‘kaja’ – poručila je Smičić Slovenec.

– Na natječaj su pristigli radovi iz cijelog kajkavskog govornog područja – od Gorskog kotara pa do Podravine. U svim se radovima očituje bogatstvo kajkavskog jezika koji iz godine u godinu dokazuje da je stara izreka “svaki zaseok ima svoj govor” zaista točna – kazao je predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina.

Glumica Biserka Ipša, dugogodišnja interpretatorica na kajkavskom recitalu rado tumači poeziju.

– Ne daj Bože da kajkavski govor i ova manifestacija padnu u zaborav. Izvela sam pet prekrasnih pjesama i ne znam koja mi je draža i ljepša. Čuvajte to, ne dajte to i proširite to, nek’ toga bude što više. Naš kajkavski je blago ogromno – poručila je glumica Ipša.

Dječji dan

Program Tjedna kajkavske kulture obogaćen je i Zagorskim gospodarskim zborom u Parku Matice hrvatske i Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda koji će biti otvoren do subote. Festivalsko popodne u četvrtak obilježit će Dječji dan, koji će od 16 sati kroz radionice i igraonice onim najmlađima pružiti veselje i zabavu u Parku Matice hrvatske, a od 17 sati u Gradskoj knjižnici Krapina. U 19 sati otvara se 36. dječji festival “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu”, popularni Mali kaj 2021. Na Vinskom placu, kod OŠ “Ljudevit Gaj” od 19 sati za dobru glazbenu atmosferu pobrinut će se Podvinčani, a na Trgu Ljudevita Gaja grupa La Gef, nakon koje pozornicu zauzima grupa Vigor. Večer će završiti ispred Festivalske dvorane, koncertom grupe Trnje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba