Općina Radoboj i partneri uspješno su odradili prvu godinu projekta "Aktivni i nakon 65-e-!", a na tom tragu, ističu, nastavljaju i dalje

SVRHA OSTVARENA: “Stariji Radobojčani se druže i socijaliziraju, a radionice, predavanja i ostale aktivnosti pritom unose dinamiku u njihovu svakodnevicu i poboljšavaju im kvalitetu života”

Objavljeno: 29.08.2021. zagorjeinternational

Druženje i socijalizacija, zabava i rekreacija temeljne su odrednice hvalevrijednog projekta Općine Radoboj “Aktivni i nakon 65-e!”, koji se uspješno provodi posljednjih godinu dana, a čiji naziv odaje da se radi o socijalnom projektu koji starijim osobama sa 65 i više godina pruža mogućnost da postanu aktivni pripadnici lokalne zajednice te kroz svoje znanje i životno iskustvo pruže doprinos društvenom i kulturnom životu zajednice.

U realizaciju projekta, uz Općinu Radoboj kao nositelja, uključeni su partneri – Centar za socijalnu skrb Krapina, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina te Muzej Radboa Radoboj. Vrijednost projekta je 1.476.024,37 kuna te se u punom iznosu financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a provodi se od 21. srpnja 2020. do 21. srpnja 2022. godine.

Više od 50 radionica

 – Pandemija koronavirusa onemogućila je kontinuiran tijek odvijanja aktivnosti i radionica. Uz važnost druženja i socijalizacije, naglasak je stavljan na očuvanje zdravlja i sigurnosti polaznika stoga su se aktivnosti projekta organizirale sukladno preporukama Stožera civilne zaštite. Općina Radoboj je za odvijanje radionica namijenila prostor zgrade Vatrogasnog doma u Radoboju gdje se za tu namjenu posebno uredio i opremio prostor u prizemlju zgrade. Uz povremene prekide usred pogoršanja epidemiološke situacije, dosad je održano preko 20 kreativnih i kulinarskih radionica, više od 20 sportsko-rekreativnih radionica, 11 informatičkih radionica te dvije keramičke radionice, a organizirano je i kulinarsko druženje u Radobojskom trnacu – nabrojili su iz Općine Radoboj.

U suradnji s partnerima Općine na projektu, te kroz angažman vanjskih suradnika organiziraju se i edukativna predavanja socijalne, zdravstvene i društvene tematike s ciljem unaprjeđenja informiranosti o pravima i dostupnosti pravima u sustavu socijalnog osiguranja, zdravstvene prevencije i međuljudskih odnosa te prihvaćanja procesa starenja. Dosad je od strane Centra za socijalnu skrb Krapina organizirano osam edukativnih predavanja, zatim u suradnji s vanjskom suradnicom na projektu, Cvjetom Mitić, savjetnicom za inkontinenciju, gerijatrijsku i palijativnu zdravstvenu njegu održana su četiri predavanja, dok su u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Krapina održana dva predavanja. Ukupno dakle 14 predavanja s raznim temama, poput “Mentalno zdravlje u doba pandemije”, “Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju”, “Rješenja za bol”, ili pak “Pravilni postupci kod mogućih svakodnevnih nezgoda”.

– Da se polaznicima projekta pruži uvid u tehnološke mogućnosti i rješenja koja omogućuju komunikaciju s udaljenim pojedincima, organizirana je radionica s nizom interaktivnih predavanja renomiranih stručnjaka iz područja gerontologije i psihologije. Dio radionice odvijao se putem Zoom platforme, gdje su polaznici na zaslonu plazma TV-a pratili predavanje predavača. Glavna pouka predavanja je bila da pred nasiljem ne treba zatvarati oči te da svi imaju pravo na dostojanstvo i poštovanje svojih bližnjih – istaknuto je.

Besplatne usluge

Inače, polaznici projektnih aktivnosti svaki mjesec tijekom trajanja projekta imaju na raspolaganju besplatne usluge frizera i fizioterapeuta, kao i mogućnost odlaska na kupanje Vodeni park Aquae Vivae u Krapinske toplice. Usluga kupanja uključuje zajednički prijevoz na lokaciju, te je dosad organizirano 10 odlazaka na kupanje. Kulturna komponenta projekta pak uključuje odlazak u Kino Krapina gdje su polaznici prisustvovali projekcijama četiri filma, dok su u sklopu Glumačkog festivala u Krapini polaznici mogli pogledati i dvije predstave.

– Projekt također uključuje organizaciju ekskurzija na atraktivne lokacije diljem Hrvatske. Izrazito pozitivni dojmovi polaznika bili su s prve ekskurzije organizirane na domaćem terenu, gdje su se razgledale prirodne i kulturne znamenitosti Hrvatskog zagorja od kojih se ističe razgled Muzeja Radboa u Radoboju, šetnja Stazom kroz krošnje u Zelenjaku te razgled Muzeja “Staro selo” Kumrovec – dodaje se.

S konstantnim promjenama koje donosi suvremeno doba, važnost edukacije te dobivanje uvida u nove spoznaje je izuzetno bitna disciplina da bi se bilo u koraku s potrebama starijih osoba, a time i održala potrebna razina kvalitete socijalnih usluga. Tako je organiziran besplatan jednodnevni seminar iz područja gerontologije te predavanja o važnosti volontera, zatim o važnosti dobrih komunikacijskih vještina, o empatiji za potrebite, o zaštiti starijih osoba i osoba s invaliditetom od nasilja, o primjerima dobre prakse i iskustvima s korisnicima u provedbi projekta Zaželi te o psihologiji starije životne dobi.

Razumijevanje i jednakost

– Raznovrsne radionice i predavanja, besplatne usluge frizera i fizioterapeuta, izleti, odlasci u kino i kazalište, kupanje u toplicama predstavljaju skup aktivnosti objedinjenih u temeljni koncept na kojem stoji provedba projekta. Kroz godinu dana provedbe u otežanim uvjetima pandemije, projekt ostvaruje svoju svrhu, stariji mještani Općine Radoboj imaju priliku da se socijaliziraju i druže sa svojim vršnjacima, a radionice, predavanja i ostale aktivnosti i usluge koje imaju na raspolaganju unose određenu dinamiku u njihovu svakodnevicu što utječe na poboljšanje kvalitete njihova života. Na tom tragu nastavit će se i dalje, s ciljem poticanja solidarnosti, razumijevanja i jednakosti – zaključuju iz Općine Radoboj.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Općine Radoboj

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba