U Velikom Trgovišću obilježena je 30. obljetnica osnutka Zbora narodne garde RH i 1. A brigade Tigrova te 30. obljetnica pogibije prvog hrvatskog branitelja iz Krapinsko – zagorske županije, Željka Pavića Kalca

MEDVED: Tada nas je nosila unutarnja snaga, domoljublje i vjera u hrvatski narod. Danas crpimo snagu iz tog zajedništva, a svi naši branitelji neka nam budu inspiracija, da se možemo nositi sa izazovima koje nam donosi novo vrijeme

Objavljeno: 13.05.2021. Alen Brodar

U Velikom Trgovišću obilježena je 30. obljetnica osnutka Zbora narodne garde RH i 1. A brigade Tigrova te također 30. obljetnica pogibije prvog poginulog hrvatskog branitelja iz Krapinsko – zagorske županije, ‘Tigra’ Željka Pavića Kalca iz Đurmanca. Obilježavanju ovih važnih obljetnica prisustvovali su potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, načelnici Velikog Trgovišća i Đurmanca, Robert Greblički i Damir Belošević te članovi Tigrova iz Krapinsko – zagorske županije, ali i čitave RH.

1000 Zagoraca

– Zahvaljujem se svima koji su danas došli i odazvali se na obilježavanje 30. obljetnice našeg osnutka 1.A brigade, koja je nastala nakon zapovijedi i odluke predsjednika od 18. travnja 1991. godine, dok se 15. svibnja ustrojio Zbor narodne garde. Ujedno obilježavamo i 30. obljetnicu pogibije prvog hrvatskog branitelja s područja Krapinsko – zagorske županije, Tigra, Željka Pavića Kalca koji je 25. srpnja poginuo u Erdutu, prilikom jakog topničkog napada. Zagorje je naime imalo jednu bojnu Tigrova, koja je bila u Vinici. Sutra će biti dan ustrojavanja 5. bojne Tigrova, koje je zapovjednik bio pokojni general Ivan Korade. Zagoraca je u Tigrovima bilo preko tisuću, a kada se osnovala 7. gardijska brigada, ostalo je 400 Zagorca u Tigrovima. Imamo nažalost 30 poginulih Zagoraca diljem cijele Hrvatske, kojih se sjećamo prilikom svake obljetnice. Imamo i likovnu koloniju koju smo napravili u čast upravo Željka Pavića Kalca, a u subotu je otvorenje prve izložbe svih radova s osam dosad održanih kolonija – rekao je svojevrsni domaćin, predsjednik Udruge veterana Tigrova KZŽ Željko Herceg.

S njime se složio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, rekavši da je velika je čast danas ovdje stajati s Tigrovima i braniteljima svih ostalih gardijskih brigada i postrojbi te zajedno s ministrom branitelja položiti vijenac kod spomenika dr. Franji Tuđmanu, prvog hrvatskog predsjednika, ali i Vrhovnog zapovjednika oružanih snaga u Domovinskom ratu.

– Nema postrojbe niti ratišta na kojem Zagorci nisu bili, u Domovinskom ratu sudjelovalo ih je 11.500 i mi smo na to ponosni. Čestitam Tigrovima na obljetnici i zahvaljujem se bojniku Hercegu i svima na sjajnoj suradnji na području Krapinsko – zagorske županije. Stalno govorimo da kroz obrazovni sustav moramo širiti istinu o Domovinskom ratu, da bi generacije koje dolaze znale kako je nastala Hrvatska te da braniteljima dajemo važnost kakvu oni stvarno zaslužuju – kazao je Kolar.

Nadovezao se ministar branitelja Medved, rekavši da svi zajedno, simbolično, u Velikom Trgovišću ispred biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, čiji je sutra rođendan, iskazuju zahvalu poginulim hrvatskim braniteljima s područja Krapinsko – zagorske županije.

Mnogo simbolike

– Zahvaljujem se bojniku Željku Hercegu, predsjedniku Udruge ratnih veterana Prve gardijske brigade “Tigrovi“ Krapinsko – zagorske županije na pozivu i organizaciji ovog susreta. Naime, ovi dani, za nas su iznimno važni. Drago mi je da je s nama i saborski zastupnik Tušek, naš župan i načelnik, a poglavito da su s nama naši Tigrovi iz svih krajeva Hrvatske, naši hrvatski branitelji svih postrojbi Hrvatske vojske i policije koji su došli ovdje na ovo mjesto, simbolično prisjetiti se tih važnih trenutaka koji su se dogodili prije 30 godina, ali i svega onoga što je naša novija hrvatska povijest donijela, svega onoga što smo pisali kao povijest. Raduje me da su s nama danas i igrači Dinama te da će biti odigrana prijateljska nogometna utakmica. Dakle, puno je simbolike u ovom našem susretu i očekivanja od svih nas su da zajedno gradimo odnose u društvu gdje su hrvatski branitelji, žrtva hrvatskih branitelja i Domovinski rat vrednovani na odgovarajući način. Poglavito, uvijek moramo među sobom prepoznati najranjivije, pružiti im priliku i biti im dostupni. Zato je važno djelovanje naših udruga i zato kao ministar hrvatskih branitelja, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ali i cijela Vlada na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem, upravo prepoznajući Domovinski rat i hrvatske branitelje kao temelj samostalne i suvremene Republike Hrvatske, ulažemo iznimno velike napore u svakom pogledu i to činimo svakodnevno. Ovih dana će se na različite načine obilježiti jubilarnih 30. godina tog važnog vremena od prvog postrojavanja, koje je u konačnici temeljeno na odluci našeg prvog predsjednika, o ustrojavanju Zbora narodne garde kao odgovor već tada na jasnu najavu agresije na Republiku Hrvatsku, jer bilo je potpuno jasno da velikosrpska ideologija ima svoj plan, jasne ciljeve, a nažalost, prije toga desila se pogibija našeg redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, nakon toga masakr u Borovu Selu. Sve je to jasno oslikavalo ono što je uslijedilo, a kao jedini mogući odgovor bila je odlučnost predsjednika i spremnost na osnivanje Zbora narodne garde. Odgovor na takav napad, odnosno na takvu agresiju i zato poziv prema svima nama, cijelom našem društvu da nikada ne zaboravimo važno vrijeme i ljude koji su najzaslužniji za slobodu koju danas imamo i iz tog razloga smo danas ovdje zajedno u Trgovišću, odajemo počast u konačnici i našem prvom poginulom Tigru iz Krapinsko – zagorske županije Željku Paviću Kalcu, jer ovo je i njemu u čast – kazao je ministar.

Podrška braniteljima

Dodao je kako je ovo i datum kada se obilježava osnivanje Zbora narodne garde.

– Sjetimo se da su tada u okviru Zbora narodne garde ustrojene četiri gardijske brigade i prva gardijska brigada, osnovana je u Rakitju 1990. godine, kao pripadnici Specijalne jedinice policije. U to vrijeme to je jedino bilo moguće u okviru Ministarstva unutarnjih poslova. Kao pripadnici jedinice iz Rakitja, mi smo i prije ovog datuma prošli sva ova događanja, odnosno sudjelovali u svim tim akcijama koje su prethodile činu ustrojavanja Zbora narodne garde. Onog trenutka kad je bilo postrojavanje u Kranjčevićevoj, gdje je hrvatska javnost po prvi put imala priliku vidjeti silu na jednom mjestu, opremljene i obučene dragovoljce, već tada smo bili na Ljubovu i Plitvicama. Bili smo u akcijama i već je to bilo vrijeme intenzivnih borbenih djelovanja. Sve ono što je kasnije uslijedilo kao pripadnik 1. gardijske brigade, sva bojišta, svi dragi prijatelji, sve kolege koji su nažalost, izgubili živote, radi se o 367 žrtava, dragih prijatelja i četvorice još uvijek nestalih, 1600 ranjenih, a preko 200 Tigrova prošlo je torture srpskih koncentracijskih logora. Prevelika je to žrtva i stoga, 30 godina poslije, pronađimo način kako mladim generacijama približiti važnost i doprinos ovih ljudi koji su preuzeli na sebe taj teret. Pod mudrim vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u izvršenju tih složenih, teških i opasnih zadaća, treba prepoznati odlučnost i spremnost na žrtvu hrvatskih branitelja, naših pripadnika Zbora narodne garde, jakih snaga MUP-a. Sve to vrijeme nosila nas je unutarnja snaga, domoljublje i vjera u hrvatski narod. Danas crpimo snagu iz tog zajedništva, a svi naši hrvatski branitelji neka nam, bez obzira što radili, budu inspiracija da se možemo nositi s izazovima koje nam donosi novo vrijeme. Važno je okupljati se, podupirati udruge iz Domovinskog rata koje okupljaju hrvatske branitelje na koje sam neizmjerno ponosan, što kao jedan od njih, a danas kao ministar mogu realizirati sve one programe, aktivnosti i ciljeve koje u partnerstvu i zajedništvu osmišljavamo i to je nešto ćemo činiti i ubuduće – zaključio je Medved.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba