Ministrica poljoprivrede radni posjet Krapinsko – zagorskoj županiji počela je na OPG-u Mladić u Zlataru, obići će još Mihovljan, Tuhelj i Desinić

VUČKOVIĆ: Imali smo na desetke mjera, kojima smo u Zagorju osigurali više od milijardu kuna investicija. SVAŽIĆ: Nakon izgrađenih vrtića, veselimo se natječaju za gradnju tržnica

Objavljeno: 13.05.2021. AB

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u obilasku je Krapinsko – zagorske županije, kako bi se i osobno uvjerila u brojne investicije iz svog resora, koje su se realizirale, ili su u tijeku, ali i kako bi se susrela s poljoprivrednicima i čula njihove probleme i zahtjeve. Svoj je obilazak Zagorja u društvu državnog tajnika u njenom ministarstvu Zdravka Tušeka, HDZ-ovih kandidata za župana i zamjenicu župana Ernesta Svažića i Ane Kruhak te nekoliko HDZ-ovih kandidata za gradonačelnike i načelnike na predstojećim izborima, počela na OPG-u Mladić u Zlataru.

Reagiranje na krizu

– U radnom sam posjetu, sada smo na jednom vrlo vrijednom Obiteljsko – poljoprivrednom gospodarstvu, a obići ćemo ih još nekoliko. Zahvalila bih našim prijateljima iz Krapinsko – zagorske županije i kandidatu za župana Ernestu Svažiću, koji me informirao o različitim problemima s kojima se poljoprivrednici ovdje susreću. Valja pogledati ono što smo napravili, ali i svakako se još bolje pripremiti za iduće programsko razdoblje, jer tu su određeni problemi vezani za evidencije, upise, korištenje zemljišta ili rast cijena stočne hrane. Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH uz strukturne mjere koje se rade već nekoliko godina, pokazali su da znaju reagirati na krizu. Imali smo na desetke različitih mjera koje su u resoru poljoprivrede i ribarstva, pored onih generalnih mjera, najznačajnijih i najizdašnijih, ovdje u Zagorju, dodatno u okviru rada našeg ministarstva i uz pregovore s Europskom komisijom, iznosile nešto više od milijardu kuna. Osigurana sredstva za sektor poljoprivrede za buduće razdoblje su otprilike pet milijardi eura, naravno detaljan okvir još nije izrađen, jer u potpunosti još nije dogovorena zajednička poljoprivredna politika, odnosno konačni reformski paket, ali ono što valja istaknuti je da su baš Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH početkom 2020. godine osigurali prijelaznu uredbu kojom se omogućio kontinuitet investiranja i izravnih plaćanja – kazala je ministrica.

HDZ-ov kandidat za župana Ernest Svažić kazao je da su se na terenu uspjeli uvjeriti koliko poljoprivrednicima na području Krapinsko – zagorske županije znače ove mjere koje se provode kroz Ministarstvo poljoprivrede.

– Međutim, i za jedinice lokalne samouprave su jako važne mjere podrške razvoju infrastrukture, koje nisu možda izravno vezane na poljoprivredu, ali su vezane uz život u ruralnom području, poput gradnje vrtića. Tako se veselimo skorašnjem raspisivanju natječaja na koji ćemo moći prijaviti naše tržnice, budući da u svom programu imam razvoj zagorskih seljačkih tržnica. Vjerujem da će taj natječaj biti raspisan do kraja godine – najavio je Svažić.

Budući izazovi

Državni tajnik Tušek istaknuo je kako im je prisutnost na terenu izuzetno bitna.

– Samo na taj način možemo znati koje su potrebe poljoprivrednog sektora i  koje su potrebe za infrastrukturom u ruralnim prostorima, kako bismo mogli adekvatno odgovoriti na sve buduće izazove. Upravo smo u periodu kada osiguravamo financijska sredstva za budućih sedam godina i uvjeren sam da će naši poljoprivrednici s time biti izuzetno zadovoljni – zaključio je Tušek.

Nakon Zlatara, ministrica Vučković ide na sastanak u Općinu Mihovljan, pa u Tuhelj, gdje će se sastati s poljoprivrednicima, a potom ide u Desinić, gdje će obići rodnu kuću Đure Prejca, Mini mljekaru Veroniku, OPG Sporiš te se potom sastati s poljoprivrednicima desinićkog kraja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba