Na Dan planeta Zemlje, službeno je otvorena "Staza kroz krošnje" u Zelenjaku

PROJEKT OD 1,65 MIL. KUNA: Uz stazu na visini i do pet metara, postavljena je promatračnica za ptice u obliku ptičjeg gnijezda, a pristup stazi omogućen je i osobama s invaliditetom

Objavljeno: 23.04.2021. zagorjeinternational

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku, održano je svečano otvorenje “Staze kroz krošnje”, koja je dugačka 125 metara te ima najvišu visinu pet metara.
Vrijednost projekta je 1,65 milijuna kuna. Staza sadržava promatračnicu za ptice u obliku ptičjeg gnijezda, ima njihaljke, a podnožje staze krasi cvijeće hrvatske perunike. Pomoću podizne platforme, pristup stazi omogućen je i osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar prilikom otvorenja je istaknuo kako je projekt nastao s ciljem očuvanja zaštićenih područja, ali i da im se pridoda turistički značaj.
Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ “Zagorje zeleno” Dijana Hršak otkrila je kako je “Staza kroz krošnje” realizirana u sklopu projekta “Zagorje ABECEDA prirode”, koji se vodi ciljem proširivanja sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa.

Doprinos prirodi

– U aktivnostima koje provodimo, vodi nas činjenica da smo u Krapinsko – zagorskoj županiji prvi među onima čija je zadaća raditi na očuvanju iznimnih bogatstava prirodnih vrijednosti naše županije. Odatle i javljanje na programe kojima se ulaže u prirodnu baštinu, kao što je i ovaj biser Zagorja, značajni krajobraz Zelenjak, Risvička i Cesarska gora – rekla je Dijana Hršak.


Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je istaknuo da nije slučajno što je Mihanović upravo u Zelenjaku spjevao “Lijepu našu”.
– Ovaj je prostor bogomdan. Bog je jednog čarobnog dana posuo bisere i tako je nastalo “Zagorje – bajka na dlanu”. Ovdje je stvarno jedan poseban osjećaj, a mi imamo jednu posebnu privilegiju. Dok sve druge zemlje imaju grb, himnu i zastavu, mi imamo i spomenik Lijepoj našoj. Premda je 23. travnja Dan županije, mi ga obilježavamo na Dan planeta Zemlje. Što se tiče zaštite okoliša, mi smo uvijek prvi i to se vidi, ali edukacije nikad dosta. Kroz ustanovu za zaštitu prirodnih vrijednosti, napravili smo ogroman iskorak – rekao je Željko Kolar.


Predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki je pak dodala da je sada jedini spomenik hrvatskoj himni obogaćen stazom u krošnjama, ali i nečime što se zove “dođimo, upoznajmo, prošećimo našim krajem“.

Očuvanje vrijednosti

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnik Tuhlja Mladen Hercigonja, načelnik Kumrovca Robert Šplajt i predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove “Zagorje zeleno” Ivan Martinić, a himnu Republike Hrvatske otpjevala je Josipa Lončar.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba