Ministar Beroš je najavio da će veledrogerije već danas nastaviti s opskrbom lijekovima, ali to nije dugoročno rješenje - župan Kolar i ravnatelj zabočke bolnice Vančina na press konferenciji su otkrili da samo dug OB Zabok i Spec. bolnice K. Toplice iznosi više od 30 mil. kuna

ŽUPAN KOLAR: Ako neće biti novca za plaće zdravstvenih djelatnika, posudit ćemo ga iz Županije. Ja ću kao odgovorna osoba svjesno prekršiti zakon i platiti kaznu. Pronađite rješenje!

Objavljeno: 09.04.2021. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u Krapini je sazvao press konferenciju na temu dugovanja zagorskih zdravstvenih ustanova i obustave isporuke lijekova Općoj bolnici Zabok.
O problematici je govorio ravnatelj zabočke bolnice Tihomir Vančina.

– Posljednjih nekoliko dana pojavili su se neki medijski napisi, no, mi o ovome govorimo već mjesecima. Opća bolnica Zabok od 1. travnja ima od strane četiri najveće veledrogerije neisporuku lijekova zbog dugova. To nije novo niti je Opća bolnica Zabok jedina u tome. Štoviše, jedna smo od bolnica koje bolje stoje po pitanju dugovanja. Mi smo s 1. travnja na 360 dana zakašnjenja prema svim dobavljačima, dok su se neke bolnice penjale na od 700 do 900 dana. S obzirom na to da su sve bolnice u velikim dugovima, došlo je do blokade od strane veledrogerija prema gotovo svim hrvatskim bolnicama. Lijekova u našoj bolnici ne nedostaje, nema mjesta za paniku niti brigu, svi naši hospitalizirani pacijenti, što na COVID odjelu, što na ostalim odjelima, dobivaju sve redovno, imamo zalihu lijekova za otprilike deset dana i naravno da ćemo se pobrinuti da ne dođe do nestašice bilo kojeg lijeka. No, ovaj problem koji se kroz čitavi zdravstveni sustav proteže već više od godinu dana i koji treba riješiti država, mislim da će se riješiti kroz nekoliko dana i da će se omogućiti normalna opskrba lijekova. Moram napomenuti i da nas nisu blokirale sve veledrogerije, samo one četiri prema kojima je dug najveći, što znači da dobivamo 70 – 80 posto potrošnog materijala i nekih lijekova – rekao je Vančina, dodavši kako bolnica ima više od 500 dobavljača.

– Uvijek zaboravljamo da lijekovi i potrošni materijal nisu jedini materijal koji nabavljamo u bolnici, tu su i sredstva za čišćenje, hrana. Mi, recimo, s plaćanjem za hranu kasnimo 440 dana, a to nitko ne spominje. Dakle, isto imamo dugove koje ne možemo plaćati jer cijeli limit trošimo na plaće. U 2020. godini plaće naših djelatnika su iznosile 115 milijuna kuna, temeljem kolektivnog ugovora koji potpisuje Vlada Republike Hrvatske, a limit koji smo dobili od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iznosio je 105 milijuna kuna. Dakle, bez plaćanja lijekova, potrošnog materijala, sredstava za čišćenje i hrane – istaknuo je ravnatelj zabočke bolnice.

Neizdrživa situacija

Župan Kolar je pak rekao da je konferenciju za medije sazvao iz dva razloga.

– Prvi je da ravnatelj OB Zabok Vančina javno kaže da mi nismo prva županija, odnosno bolnica kojoj prijeti opasnost da će ostati bez lijekova. Štoviše, mi još imamo zalihe svih lijekova za 10-ak dana, dok neki drugi ravnatelji većih bolnica govore da imaju zalihe za četiri do pet dana. Drugi je da skrenemo pozornost javnosti i da apeliram na predsjednika Vlade, ministra zdravstva i ministra financija da je ovo neizdrživa situacija. Ona nije nova, traje već preko godinu dana i jednostavno se mora pronaći rješenje za ovaj problem, jer je sustav financiranja zdravstva mrtav, više ne postoji. Kako drugačije tumačiti da najveća veledrogerija više ne isporučuje lijekove bolnicama, a da preostale tri veledrogerije izdaju lijekove po sistemu ‘jedan za jedan’. Dugovi su ogromni i rastu rapidno. Prije četiri dana u OB Zabok iznosili su nešto više od 22 milijuna kuna, u međuvremenu je sjelo interventno 1,9 milijuna kuna, a danas smo dužni preko 23 milijuna kuna. Što se tiče Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, na današnji dan dug je preko šest milijuna kuna, a bio je 5,6 milijuna kuna prije nekoliko dana. Tako danas naše bolnice za lijekove i medicinsku opremu duguju više od 30 milijuna kuna. U takvim je uvjetima teško raditi, kada te informacije idu van, pacijenti se ne osjećaju sigurni, a ono što ne smijemo nikako dozvoliti, je da se dogodi da naš liječnički kadar dovedemo u poziciju da ne mogu dati lijek pacijentu kojem je to potrebno. Stoga još jednom apeliram na predsjednika Vlade i ministre da pronađu rješenje za ovaj problem. Očigledno je da treba sjesti i napraviti novi model financiranja zdravstvenog sustava jer ovaj ne funkcionira. Treba predložiti kratkoročno rješenje, ne vatrogasno koje sada imamo i sjesti i s ljudima iz čitavog sustava početi tražiti dugoročno rješenje, a ključ za to rješenje je da bude održivo – kazao je Kolar.

Najveće opterećenje

– Kad radite u gospodarstvu, kad radite bilo koji posao manirom dobrog gospodara, onda ne planirate trošak ako niste osigurali sredstva. Svi se slažemo da naši zdravstveni djelatnici zaslužuju veće plaće, ali isto tako kad donesemo odluku da povećamo plaće, moramo i osigurati sredstva. Ne možete donijeti odluku o povećanju koeficijenta za šest posto, što je na mjesečnoj razini za Opću bolnicu Zabok iznos od 1,2 milijuna kuna, a istovremeno povećati limit za 400 tisuća kuna. Time automatski radite dug od 800 tisuća kuna na mjesečnoj razini. To je na godišnjoj razini 9,6 milijuna kuna. Ne možemo za pregled u bolnici ili operaciju, za nešto što stoji od 1200 do 1500 kuna, preko HZZO-a plaćati 450 kuna. A ta priča ne traje od jučer. I možda je baš sad idealno vrijeme, kada je najveće opterećenje na zdravstveni sustav, da kažemo “Dosta” i idemo mijenjati sustav koji ne funkcionira – rekao je Kolar, dodavši kako mu je teško funkcionirati u sustavu u kojem je i on djelomično odgovoran, ali nema utjecaj niti na plaće, niti na cijene usluga, niti na limit.
Rekao je i da neće dopustiti da se dogodi da, ako bilo tko od ravnatelja zdravstvenih ustanova ne može skupiti novac za plaću, da se ona na isplati.

– Mi ćemo iz Županije posuditi novac, iako po zakonu nemamo na to pravo. Ja ću kao odgovorna osoba svjesno kršiti zakon i platiti kaznu, no nadam se da neću biti doveden u takvu poziciju. Ali ako ću biti doveden, to ću sigurno napraviti. Što se tiče ostalih zagorskih zdravstvenih ustanova, one nemaju dugove prema dobavljačima jer oni se ipak bave drugom vrstom medicine i količine lijekova koje se troše su neusporedive sa Zabokom i Krapinskim Toplicama, koji su ogromni sustavi. Ono što je bitno, jest da su se u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice dosta dobro držali do pojave korone. No, kada se otišlo u ‘lockdown’ i kada su morali prestati primati dnevne pacijente, a to je više oko 600 pacijenata dnevno, izgubili su prihod. I gle čuda, mogli su tražiti nadoknadu kroz mjere za restoran i kafić, ali ne za zdravstvene djelatnike. Upozorio sam na to i ministra zdravstva i ministra financija i bila bi logika da se mjerama za očuvanje radnih mjesta i to nadoknadi, međutim nije. Da smo uspjeli naplatiti ono što smo izgubili u koroni, Krapinske Toplice bi bile negdje na nuli – pojasnio je Kolar.
I dok je njegova press konferencija još bila u tijeku, novinari su premijera Andreja Plenkovića u Koprivnici upitali o neisporuci lijekova bolnicama zbog duga veledrogerijama.

Imperativ Vlade

– Pozicija je jednaka kao i prije nekoliko dana. Beroš i Marić razgovaraju s predstavnicima veledrogerija. Vjerujem da je riječ o odgovornim ljudima i da se normalno nastavlja isporuka lijekova. Prošloga tjedna je isplaćeno 980 milijuna kuna. Dio je otišao bolnicama, dio ljekarnama… Obavljaju se razgovori i pronaći ćemo rješenja. A što se tiče obaveza, one će se rješavati u sljedećim tjednima kroz razgovore, a dio i prije rebalansa proračuna. Mislim da će sve bolnice dobiti lijekove. Kada je riječ o lijekovima za onkološke pacijente, ministar Beroš je već našao rješenje. Ne vidim da imamo neki sistemski problem tu – kazao je Plenković.
Njegove je riječi na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš.

– Zdravlje građana je imperativ ove vlade. Nedavno smo uplatili 900 milijuna kuna, to je jasan signal ove Vlade da smo spremni napraviti sve. Razgovori nisu završeni, i danas je sastanak, sljedeći tjedan je sastanak s veledrogerijama. Svi smo svjesni situacije. Predstavnici veledrogerija su me obavijestili da će danas normalizirati opskrbu lijekovima bolnicama. Ali to ne znači da je problem riješen – rekao je Vili Beroš na presici. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba