DOBRA VIJEST ZA ZABOČANE: Uspješno je priveden kraju projekt “WiFi4EU“

Omogućen besplatni širokopojasni internet u društvenim domovima, sportskim centrima, parku, planinarskom domu, na igralištu i vodospremi

Objavljeno: 18.02.2021. zagorjeinternational

U Gradu Zaboku uspješno je priveden kraju projekt WiFi4EU. Naime, Grad Zabok se 2019. godine prijavio na javni poziv Europske komisije za aktivnosti pod nazivom “WiFi4EU“ – promicanje internetske povezanosti u lokalnim zajednicama te je s Izvršnom agencijom za inovacije i mreže u lipnja 2019. godine potpisan Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava. Gradu je dodijeljen vaučer u vrijednosti 15.000 eura, u svrhu nabave opreme za omogućavanje besplatnog pristupa internetu na javnim prostorima. Uloženo je i dodatnih 39 tisuća kuna gradskih sredstava.

Lista lokacija

Na temelju dobivenih preporuka, utvrđena je lista lokacija koje nemaju adekvatnu internetsku vezu, a na kojima se zadržava ili dolazi veći broj korisnika i posjetitelja. Tu su društveni domovi Špičkovina, Grdenci, Lug Zabočki (“lugarnica“), Repovec, Pavlovec Zabočki, sportski centri Dubrava Zabočka, Zaseka, dječje igralište u Tisanić Jarku, Park Milana Prpića, Planinarski dom Picelj, Vodosprema Zabok te Opća bolnica Zabok, u kojoj se nakon prvih izvida pokazalo da je bolnica dobro opremljena bežičnom opremom, ali ima slabo propusnu internetske veze. S obzirom na to da se kroz projekt WiFi4EU financira samo oprema, a ne i pristup internetu, bolnica nije uključivana u daljnja razmatranja.

Krajem listopada 2020. objavljen je početak postupka jednostavne nabave, a najpovoljnija prijava bila je ona tvrtke Callidus d.o.o. iz Zagreba, s kojom je u studenome  2020. sklopljen ugovor te su započeli radovi na implementaciji sustava. Kao što je već spomenuto, sustav je pušten u rad 30. prosinca. Obvezno trajanje ugovora iznosi tri godine od puštanja sustava u rad, a po završetku navedenog razdoblja sva oprema ostaje u vlasništvu Grada Zaboka te se otvara mogućnost Gradu za širenje ili  nadogradnju sustava, u skladu s potrebama.

– Najpozitivnije proizašlo iz ovog projekta je izgrađena infrastruktura i postavljena oprema koja omogućuje širenje bežičnog signala iz centra grada do svih onih dijelova koji su optički vidljivi, što za budućnost znači lakše povezivanje društvenih i sportskih centara s gradskom upravom te uspostavu drugih sadržaja dostupnih putem interneta na svim lokacijama – daljinsko upravljanje sadržajima – kažu iz Grada Zaboka.

Od 2013.

Podsjetimo, prijavom na natječaj Ministarstva turizma “Hotspot Croatia“, koji je raspisan 2013. godine, Grad Zabok je započeo ulaganje u bežične nenaplatne pristupne točke internetu, no prijava nije odabrana za financiranje, pa su samostalnim ulaganjem uspostavljene dvije “hotspot“ točke. Ciljalo se na pokrivanje signalom glavne točke dolaska u grad posjetitelja – željezničke stanice i autobusnog kolodvora, a s obzirom na interes građana i posjetitelja za širenje mreže hotspot točki, Gradsko vijeće Grada Zaboka, u prosincu 2015. godine, donijelo je Zaključak o proširenju “hotspot“ točki na području grada. Provedena je zamjena starih antena te je aktivirano ukupno pet “hotspot“ točki, a signalom su se namjeravale pokriti žarišne točke društvene aktivnosti u užem centru grada – Zivtov trg, Trg K. Š. Đalskog, knjižnica, stara zgrada policije, gdje su smještene udruge te zgrada javnih službi u Kumrovečkoj ulici i kino dvorana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba