OGORČENI SU POLITIKOM SREDIŠNJICE STRANKE

RASPAD SISTEMA: Iz ivanečke organizacije HNS-a istupilo više od 200 članova, među njima i gradonačelnik Batinić te oba njegova zamjenika

Objavljeno: 19.01.2021. zagorjeinternational

Više od 200 dosadašnjih članova istupilo iz Hrvatske narodne stranke – Podrużnice Ivanec. Iz stranke je istupio gradonačelnik s oba zamjenika, predsjednica Gradskog vijeća Ivanec i svih 6 vijećnika iz redova HNS-a, svi predsjednici stranačkih ogranaka. 21 od ukupno 22 člana Predsjedništva Podružnice HNS-a Ivanec. predsjednica Ženske inicijative, 25 predsjednika vijeća mjesnih odbora (od ukupno 30) na području grada Ivanca sa svim članovima vijeća iz redova HNS-a, odnosno sveukupno više od 200 članova. Svi oni će u izabranim tijelima nastaviti raditi kao nezavisni vijećnici.

– HNS napuštamo duboko razočarani politikom središnjice u kojoj su osobni interesi pojedinih članova ispred interesa stranke, gdje stranačka tijela gotovo uopće ne funkcioniraju, gdje nema komunikacije vrha stranke sa članovima i gdje su sve prepoznatljive politike HNS-a dokinute. S takvim HNS-om, koji je umjesto programskog i tehnomenadżerskog rada u fokus svoga djelovanja stavio unosna radna mjesta, sinekure, osobne interese i klijentelizam, više se ne možemo poistovjetiti. To više nije stranka u koju smo ušli – napominju u priopćenju.

HNS je 2020. godine na parlamentamim izborima u lvancu osvojio 19% glasova. Dodaju kako je to bio bolji rezultat od ostalih jedinica lokalnih samouprava u Varażdinskoj żupaniji, ali time nisu bili zadovoljni jer je analiza pokazala da birači nisu honorirali dotadašnje politike HNS-a, a još manje koaliciju s HDZ-om.

– Nažalost, nakon izbora stranka nije napravila nużnu dubinsku analizu postignutih rezultata. iako je to statutama odredba HNS-a. Umjesto toga, bez šire rasprave i analize, bivši predsjednik i Predsjedništvo samostalno su donijeli odluku o nastavku koalicije s HDZ-om, smatrajući velikim uspjehom osvajanje jednog mandata u Saboru. Uspjehom se smatra i to što je HNS dobio 2 drżavna tajnika i 2 člana uprave u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu RH, i to unatoč tomu što će kroz svoj rad u institucijama vlasti oni zastupati interese HDZ-a, koji im je poslodavac! – ogorčeni su.

Kažu kako su prilikom unutarstranačkih izbora za nova tijela stranke pokušali promijeniti evidentno loš smjer djelovanja stranke tako što su istaknuli kandidata za predsjednika HNS-a iz Ivanca, kao osobu koja ima osobnu karizmu, ugled, iskustvo i posve jasan program konsolidiranja i vodenja stranke.

– Nije nevażno ni to što je naš kandidat, kao jednu od glavnih odrednica svoga programa istaknu borbu protiv klijentelizma u stranci. Nažalost, tijekom kandidacijskog postupka naš je kandidat od strane ključnih osoba bio teško opstruiran i spriječen čak i u nastojanju da članovima Sabora stranke predstavi svoju viziju vodenja HNS-a, a sve pod izlikom korone i navodne zaštite tajnosti osobnih podataka. Takav potez je bez presedana, praksa koja je dotad bila nezamisliva u HNS-u, koji se rado deklarira kao demokratska i liberalna stranka. Potvrđuje to i činjenica da tadašnji predsjednik Županijske organizacije raspravu o programima i kandidatima nije żelio staviti na Predsjedništvo ŽO-a, iako je sazivanje sjednice Predsjedništva trażila i koordinacija gradonačelnika i načelnika. Medutim, nakon odrżanih izbora isti je predsjednik ekspresno podnio ostavku, ali je, zanimljivo, i dalje ostao član Uprave Hrvatskih cesta – tvrde.

Građanima koji su im dali glas poručuju kako će i dalje ostati raditi i djelovati kao njuhovi predstavnici, ali će odsad biti nezavisni.

– Namjera je svih članova da svoj rad nastave i ubuduće, kroz kandidaturu na predstojećim izborima za lokalnu i regionalnu samoupravu te za mjesne odbore u mandatu 2021. — 2025. Pred nama još puno posla na realizaciji započetih i novih proprama, kojima i ubuduće namjeravamo gradlti Ivanec kao uspješan, sreden, pośten i perspektivan grad – zaključuju u priopćenju koje su potpisali Branko Putarek i Milorad Batinić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba