Povodom 21. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika, delegacije Krapinsko – zagorske županije i Općine položile su vijence ispred njegove kuće u Velikom Trgovišću

KOLAR: Tuđmanova uloga u stvaranju Hrvatske je nesporna i velika. Živimo li danas kako smo tada mislili da bismo mogli? Sigurno da ne. Hrvatska može bolje

Objavljeno: 10.12.2020. Alen Brodar

Delegacije Krapinsko – zagorske županije i Općine Veliko Trgovišće položile su vijence i zapalile svijeće ispred rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, povodom 21. obljetnice njegove smrti.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar pritom je istaknuo kako je Tuđmanova uloga u stvaranju hrvatske države nesporna i velika.

Mudar vođa

– Država se stvarala u vrlo teškim povijesnim okolnostima i predsjednik je vrlo mudro vodio politiku, prije svega pomirenja, a nakon toga je u nesklonim nam međunarodnim odnosima vrlo vješto prelazio zamke i doveo Hrvatsku do međunarodnog priznanja i osamostaljenja. Također, u vrlo teškim okolnostima bio je vrhovni zapovjednik oružanih snaga u Domovinskom ratu. Stvoriti vojsku od ničega, obraniti dio teritorija, a onda stvoriti modernu vojsku koja je u akcijama ‘Bljesak’ i ‘Oluja’ pokazala da je dovoljno jaka da oslobodi kompletno hrvatsko okupirano područje, a nakon toga mudrom politikom izboriti se za mirnu reintegraciju Podunavlja, gdje je spašen niz mladih života, velike su stvari. Prema tome, mi Zagorci uvijek obilježavamo i njegov rođendan i dan njegove smrti i ponosni smo što je prvi hrvatski predsjednik iz našeg Velikog Trgovišća. Dakako, svi mi griješimo i imamo bolje i lošije strane, no ovo što sam naveo je činjenica, a s ostalim stvarima koje možda nisu bile na toj razini, neka se bave povjesničari – kazao je Kolar.

Na novinarsko pitanje živimo li danas onako kako su Tuđman i kako su branitelji zamišljali Hrvatsku, rekao je da su prije svega ostvareni osnovni ciljevi iz onog vremena – oslobođenje zemlje, uspostavljanje neovisnosti i međunarodno priznanje, ulazak u NATO i EU.

Krenuti od sebe

– Da li danas živimo kako smo mislili da bismo mogli, sigurno da ne. Pretvorba i privatizacija, uništavanje stotina tisuća radnih mjesta sigurno nisu nešto što je Tuđman želio, niti što su očekivali branitelji kada su išli u rat. Međutim, sve treba gledati kroz povijesne okolnosti. Da su rađene neke greške, sigurno da jesu, no to je odgovornost i svih nas koji obavljamo određene funkcije, svaki od nas bi na svom poslu trebao dati svoj maksimum. Naravno da nemaju svi iste ovlasti i mogućnosti, ali uvijek je najbolje početi od samoga sebe. Hrvatska je potentna, Hrvatska ima niz kvalitetnih ljudi u svjetskim razmjerima, i da bi mogla bolje apsolutno da – zaključio je Kolar.

Načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički dodao je da su dr. Tuđmanu došli odati počast za sve što je učinio da Hrvatska postane neovisna.

– Velika mu hvala na tome, kao i svim hrvatskim braniteljima – kazao je Greblički.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba