SA 76 GLASOVA

Tankom većinom Sabor izglasao kazne za kršenje mjera Stožera

Objavljeno: 04.12.2020. zagorjeinternational

Sa 76 glasova za i 53 protiv Sabor je izglasao Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji se propisuju kazne za nepoštivanje mjera. Za prekršitelje se od subote uvode novčane kazne.

Tako će kazna za nenošenje ili nepravilno nošenje maski iznositi 500 kuna. Kazna od 10.000 kuna do 40.000 kuna predviđena je za pravne osobe ako se ne pridržavaju mjera propisanih zakonom odnosno ako ne poštuju zabranu ili ograničenje javnih događaja i okupljanja ili ako ne poštuju zabranu ili ograničenje privatnih okupljanja.

Za odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost kazna je od 5000 do 10.000 kuna. Vlasnik privatnog posjeda platit će kaznu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona.

Nadzor nad provedbom mjera provodit će policija, inspektori tijela državne uprave nadležnog za Civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela. Naplata kazni usklađena je s odredbama prekršajnog zakona. To znači da oni koji kaznu dobiju, ako je plate u roku od tri dana plaćaju 50 posto izrečene kazne.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba