Nakon prometne nesreće u novogodišnjoj noći, Karlo Sokač (19) ostao je prikovan za krevet

OČAJNI OTAC MOLI ZA POMOĆ: Vama je to jedna kava, a njemu će svaka kuna dobro doći. Ne dao Bog ikome ovakvu patnju

Objavljeno: 16.09.2020. JJ

Novogodišnja noć bila je kobna za 19-godišnjeg Karla Sokača, vratara Nogometnog kluba Radnik iz Križevaca, koji je teško ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se u posljednjim minutama 2019. godine dogodila u križevačkom naselju Radnička Dol. Vozač koji je BMW-om upravljao bez položenog vozačkog ispita, zbog brzine je u desnom zavoju izgubio kontrolu nad automobilom. Automobil je sletio u lijevi putni jarak i desnom bočnom stranom udario u betonski stup. Vozač nije bio pod utjecajem alkohola, ali je zbog izazivanja teške nesreće uhićen te je policija provela kriminalističko istraživanje nad njim. Suvozač, je, baš kao i vozač, prošao samo s lakšim ozljedama, dok su Karlu, koji je sjedio na zadnjem sjedištu BMW-a, stradali vratni kralješci te su mu oduzete obje noge i lijeva ruka.

Liječnici ističu kako je pravo čudo da je uopće ostao živ. Prebačen je najprije u koprivničku bolnicu, a potom i u Traumatološku kliniku u Draškovićevoj u Zagrebu, gdje je dva puta operiran te je bio u induciranoj komi.

6 – 8 mjeseci

Nakon nepuna četiri tjedna, Karlo je iz bolnice otišao na rehabilitaciju u Varaždinske Toplice. Skupu rehabilitaciju svojim su prilozima do sada pomogli brojni građani velikog srca, igrale su se i humanitarne utakmice, organizirali koncerti, ali sredstva ponovno nedostaju. Naime, Karlo bi u Varaždinskim Toplicama trebao ostati još najmanje šest do osam mjeseci.
Njegov otac Davor Sokač, koji nas je i kontaktirao, kaže kako su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekli da ne mogu pomoći u ovoj situaciji.

– Karlu je HZZO skinuo toplice 31. srpnja, a ja sam mu platio do 28. kolovoza – kaže tata Davor i poručuje kako više jednostavno nemaju novca.
Otkriva nam i kako dan u Varaždinskim Toplicama stoji 620 kuna. Karlova majka je uz obiteljsku kuću napravila i posebnu prostoriju prilagođenu osobama s invaliditetom, u koju je uloženo oko 150.000 kuna.

Inače, Karlo je bio golman i u koprivničkom Slavenu Belupu, zagrebačkom Dinamu, Varaždinu i Bjelovaru, čak i u mladoj reprezentaciji, pa su mladom nogometašu pomogli i igrači Dinama, koji su u kolovozu također skupljali novac za nastavak rehabilitacije.

Nada i optimizam

– Hvala svima koju su pomogli i koji će pomoći mojem Karlu da se što bolje oporavi. Jedna kava danas nikome neće faliti, a njemu će svaka kuna dobro doći jer stvarno je skupa rehabilitacija i ostali troškovi oko toga. Ne dao Bog ikome ovakve patnje kroz koje on prolazi – kaže tata Davor.
Otkriva nam i kako su mu liječnici na početku ove tužne priče rekli da se oprosti s Karlom jer on više neće moći govoriti niti samostalno jesti.

– S poteškoćama, ali on danas i govori i jede te samostalno diše. Daj Bože da se dogodi čudo i da jednog dana i prohoda. Sada može samo malo micati nogama i rukama. Ne gubimo nadu i optimizam – ističe Karlov otac te dodaje da je on trenutno bolje, redovito vježba, može micati i palac na ruci, pa se obitelj nada da bi mu se mogli u funkciju vratiti svi prsti.
Svi koji žele i mogu pomoći donacijom za liječenje mladog Karla, to mogu učiniti uplatom na račun: IBAN HR8824020063210271450 (Karlo Sokač).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba