TRADICIJA SE IPAK NE PREKIDA TEK TAKO: Sutra u Svetom Križu Začretju počinje 52. izdanje festivala "Prvi glas Zagorja"

OVE GODINE MI DOLAZIMO K VAMA: “Iskreno se nadamo da će već sljedeće godine biti ‘normalno normalno’, Festival kakav znamo, a da će ‘novo normalno’ ostati samo dio prošlosti”

Objavljeno: 26.08.2020. Alen Brodar

Sutra u Svetom Križu Začretju počinje 52. izdanje festivala “Prvi glas Zagorja”. Omiljena i jedna od posjećenijih manifestacije u Krapinsko – zagorskih županiji, nažalost, neće se održati na tradicionalan način zbog epidemije koronavirusa.

Ipak, organizatori ne očajavaju, već su se prilagodili situaciji i „novom normalnom“.

Tradicija obvezuje, situacija nalaže

-Tijekom nekoliko sastanaka Izvršnog odbora Udruge za kulturu, zabavu i sport u Svetom Križu Začretju koji su bili održani nakon opće karantene, puno se raspravljalo o nadolazećoj manifestaciji. U prvotnim razgovorima članova Izvršnog odbora bilo je izgledno da ove godine ništa ne priređujemo zbog epidemiološke situacije. No, s vremenom se pokazalo da je tradicija od preko 50 godina ipak nešto što obvezuje pa se tražilo načina kako održati tradiciju i pomiriti to s epidemiološkim preporukama. Iskristalizirala se ideja da pjevački dio ipak priredimo bez publike, snimimo kamerama i omogućimo vjernoj svetokriškoj festivalskoj publici gledanje preko malih ekrana – objasnio nam je Danijel Likar predsjednik Izvršnog odbora Udruge za kulturu, zabavu i sport Sveti Križ Začretje.

Četiri dana festivala Festivalski tjedan tako će ove godine zapravo biti festivalski vikend i trajat će četiri dana, od 27. do 30. kolovoza.

– Otvorenje je dakle u četvrtak, a prisutnost publike je ograničena, poštivajući epidemiološke preporuke. Uz ista pravila u četvrtak nastupa mađarski blues duet Huckleberry Guys u Muzeju Žitnica u okviru Zagorje Blues Etno Festivala. Svirka počinje u 19 sati i bit će dostupna live streamingom uživo na Facebook stranici ZBEF-a – kaže Likar.

U petak će biti otvorena izložba “Hrvatski sveci i blaženici”, dok je subota tradicionalno festivalski dan. Ove godine održat će se pjevačka večer u Dvorcu Sveti Križ Začretje, uz televizijski i online prijenos s početkom u 20 sati. Dakle, ove godine neće biti natjecanja za titulu Prvog glasa Zagorja, već će to biti revijalna večer uz već provjerene izvođače, koja će gledateljima biti dostupna na Mreži TV i Televiziji Zapad.

– Audicije za Prvi glas Zagorja se u normalnim okolnostima održavaju tijekom travnja i svibnja, a kako smo bili svi u potpunoj blokadi, ove godine nisu ni održane. Kasnije je bilo gotovo nemoguće na brzinu organizirati audicije jer i to zahtijeva izuzetne organizacijske napore i dovoljno vremena. Stoga smo pozvali pjevače finaliste prijašnjih desetak godina koji će revijalnim izvedbama odabranih skladbi upotpuniti subotnji TV sadržaj. Rado su se odazvali i na ovakav Festival i na taj način i nama organizatorima omogućili očuvanje tradicije na čemu smo im iznimno zahvalni. Posebno moram istaknuti maestra Franju Mraza koji je ipak u relativno kratkom vremenu uspio okupiti pjevače i orkestar tako da imamo vrijedan sadržaj. Ponavljam, na žalost, bez publike u salonu Dvora Sveti Križ Začretje, ali omogućili smo gledanje na malim ekranima na nekoliko platformi i TV kanala – objašnjava Likar te zaključuje:

Poziv ljubiteljima Festivala

– Na kraju krajeva, mislim da smo u izuzetno nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, posebice po pitanju javnih okupljanja, uspjeli izvući maksimum, održati tradiciju, ponuditi sadržaje i omogućiti publici praćenje sadržaja što nam je bilo zapravo najvažnije. Čemu upriličiti događaj, ako služi samo kao sebi svrha? Na način koji smo odabrali i pripremili svi sadržaji su dostupni. Ostaje žal što nemamo šansu upriličiti i ostale velike događaje festivalskog tjedna na kojima se okuplja velik broj posjetitelja, ali u ovakvoj situaciji postaviti se na takvo nešto bilo bi uistinu izuzetno rizično, pa možda čak i neodgovorno, a taj rizik nismo spremni preuzeti. Pozivamo sve ljubitelje festivalskog tjedna da nam se pridruže u online i TV praćenju sadržaja, a mi se iskreno i toplo nadamo da ćemo dogodine ipak imati prilike održati Festival onako kako to znamo, punih jedara i samo veselo. Očekujemo “normalno normalno” i nadamo se da će “novo normalno” ostati samo u prošlosti.

Program zadnjeg dana, 30. kolovoza, održat će se u župnoj crkvi, gdje će biti koncert iz ciklusa Heferer. 

Prvi glas Zagorja – 2020

Festival u Svetom Križu Začretju usprkos svemu i ove će godine biti održan. Na žalost, puno toga nije kao prije. Tradicija obvezuje, a situacija nalaže prilagodbe. U promijenjenoj formi i trajanju, festivalski vikend od 27. do 30. kolovoza pomiruje epidemiološke preporuke i tradiciju pjesme i zabave zbog kojih publika posjećuje Sveti Križ Začretje. Ove godine mi dolazimo k vama! Pratite nas na webu (Facebook, Youtube) Mreži TV i Televiziji Zapad. Vidimo se!

Objavljuje Festival Prvi glas Zagorja u Srijeda, 19. kolovoza 2020.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba