NACIONALNI STOŽER DONIO NOVU ODLUKU:

OD DANAS STUPA NA SNAGU: Noćni klubovi, barovi i kafići smiju raditi samo do ponoći

Objavljeno: 14.08.2020. zagorjeinternational

Nacionalni stožer civilne zaštite RH donio je najnoviju mjeru kojom žele spriječiti širenje zaraze u Hrvatskoj nakon što je jučer bio najgori dan od početka epidemije. Donijeli su odluku kako noćni klubovi, barovi i kafići smiju raditi do ponoći.

Odluka stupa na snagu od danas.

– S obzirom na razvoj epidemiološke situacije i provedenu analizu načina širenja bolesti COVID-19 Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnoj mjeri ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorije “Barovi”. Navedenom odlukom ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata kao što su noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi, caffe barovi i sl.,koji smiju raditi najduže do 24 sata. Navedena nužna mjera počinje se primjenjivati od 14. kolovoza i bit će u primjeni 10 dana kada će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, odlučiti o potrebi uvođenja dodatnih mjera – stoji u priopćenju Nacionalnog stožera.

Hoće li se potpuno zabraniti rad noćnih klubova na obali ili ograničiti broj okupljenih na raznim događanjima, zasad nije poznato. Ipak, sve govori u prilog tome da su nove mjere potrebne ako ne želimo da Hrvatska u jesen uđe s velikim brojem zaraženih, piše Jutarnji list.

Naime, da su partijanja po Jadranu glavni uzrok povećanog broja zaraženih potvrđuju brojke po kojima je u Splitsko – dalmatinskoj županiji zabilježen 41 novi slučaj, kao i u Zagrebu. Zagrebački epidemiolozi pak objašnjavaju da su od tog broja njih čak 24 povratnici s godišnjih odmora i, dakako, mladi.

– Očekivali smo rast broja zaraženih jer smo se otvorili turistima, ali ne ovako velik. Posljedica je to nepridržavanja mjera, koje je preporučio Stožer, kako onih koji su došli na odmor, tako očito i onih koji organiziraju razna okupljanja. Da smo se svi pridržavali preporuka o distanci i higijeni, mogli smo imati još čitav mjesec dobre turističke sezone, a ovako je to dovedeno u pitanje. Jedina je sreća da nema puno teško oboljelih, a onda niti smrtnih slučajeva – kaže prof. dr.Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike Dr. “Fran Mihaljević”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba