Na prvoj sjednici nove Vlade, u saborsku proceduru upućen Zakon o obnovi Grada Zagreba i okolice

USVAJANJE ZAKONA NAJVJEROJATNIJE POČETKOM RUJNA: “10 sekundi potresa iziskivat će 10 godina obnove”

Objavljeno: 24.07.2020. zagorjeinternational

U Banskim dvorima održava se prva sjednica Vlade u novom mandatu. U saborsku proceduru Vlada je odmah uputila Zakon o obnovi Grada Zagreba i okolice nakon potresa. Točno četiri mjeseca prošla su, podsjetimo, od tog razornog potresa, koji je napravio štetu od 11 milijardi eura.
Zastupnici će o Zakonu raspravljati idući tjedan, u utorak, a drugo čitanje na dnevnom redu će biti krajem kolovoza, što znači da će ga početkom rujna i usvojiti. Osim tog Zakona, Vlada će na današnjoj sjednici Vlade usvojiti i izvješća o šestomjesečnom predsjedanju Hrvatske Vijećem EU, kao i izvanrednom sastanku Vijeća na kojem je usvojen sedmogodišnji proračun EU i Plan oporavka od korona krize. Podsjetimo, u toj omotnici Hrvatska će dobiti 22 milijarde eura.

– Čestitam svim članovima i članicama na dobivenom povjerenju. Kao što smo i obećali, na prvoj sjednici Vlade Zakon o obnovi je na dnevnom redu – poručio je novi/stari premijer Andrej Plenković na početku.

Temeljni principi

Naglasio je kako je riječ o Zakonu koji treba osigurati temeljne principe organizirane obnove po svim pravilima struke i da se sačuva povijesna i umjetnička vrijednost grada Zagreba.

– Svoj obol pri izradi zakona dali su građevinari, arhitekti, povjesničari umjetnosti, konzervatori, poslovna udruženja, komore, brojni građani, predstavnici Grada Zagreba. Odnosi se na vrlo širok krug ljudi, dugoročan je i zbog toga smo u raspravi proteklih tri mjeseca željeli da prođe javno savjetovanje, koje je iznjedrilo 400-tinjak komentara. Dio sugestija je već unesen u ovaj nacrt – poručio je.
Želja Vlade, dodao je, jest da se o ovom Zakonu postigne što širi konsenzus i s drugim strankama i s drugim dionicima.

– Želimo da zakonski okvir bude jasan, transparentan i provediv. Pitanje koje smatram posebno važnim, jest ono koje se tiče konstrukcijske obnove zgrada i modela financiranja – istaknuo je.
Financiranje konstrukcijske obnove zgrada išlo bi prema modelu, pojasnio je Plenković, da 60 posto financira Vlada, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici.

– Formirat ćemo i Fond za obnovu, koji će osim same provedbe obnove, biti zadužen i za prikupljanje sredstava za obnovu, naravno, uz podršku Vlade i predstavljat će svojevrsni “one-stop shop” za sve informacije koje su bitne sugrađanima – istaknuo je, dodavši da će Vlada i dalje nastaviti tražiti izvore financiranja obnove te je dodao da je to bitna zadaća za koju su se već angažirali.

Rebalans proračuna

Podsjetimo, Vlada je u prošlom mandatu rebalansom proračuna i iz Fonda za zaštitu okoliša osigurala 100 milijuna kuna za interventne aktivnosti na krovovima, dimnjacima, dizalima i zabatnim zidovima, zatim 41 milijun kuna iz Fonda za kondenzacijske bojlere, a preuzela je i trošak boravka građana u Studentskom centru Cvjetno naselje, nakon što su im domovi stradali u potresu.

– Sa Svjetskom bankom smo dogovorili zajam od 200 milijuna dolara, koji se odnosi na zdravstvene i školske ustanove u Zagrebu. Razgovaramo s Razvojnom bankom Vijeća banke o povoljnom kreditu, kojeg ćemo nastojati usmjeriti za financiranje privatnih kuća i zgrada. Podnijeli smo i zahtjev za Europski fond solidarnosti i imamo naznake da bi već početkom kolovoza mogla biti donesena odluka o isplati akontacije od 89 milijuna eura, a ukupni iznos trebao bi biti do 500 milijuna eura – zaključio je Plenković i dodao da 10 sekundi potresa će iziskivati 10 godina obnove.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba