Početni prijedlog je da to bude olakšica za poslodavce u prerađivačkoj industriji zapošljavaju 20 i više radnika

NOVA MJERA VLADE ZA POMOĆ GOSPODARSTVU: Skraćeni radni tjedan

Objavljeno: 16.06.2020. zagorjeinternational

Jedna od mjera koju Vlada RH namjerava provesti zbog pomoći gospodarstvu jest uvođenje tzv. “skraćenog radnog tjedna”. Kako je istaknuto na edukacije.hr, iako zvuče poprilično slično, ne smije se miješati ovaj pojam s pojmom skraćenog radnog vremena jer se skraćeno radno vrijeme odnosi na slučajeve obavljanja posla na kojima, uz primjenu mjera zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja, te se iz tog razloga radno vrijeme skraćuje razmjerno štetnom utjecaju uvjeta rada.

Mjera bi omogućila poslodavcima da skraćuju radno vrijeme radnicima, a da pritom radnici ostanu zaposleni jer im država u određenoj mjeri pokriva dio plaće koji otpada na radne sate koji su skraćeni. Zahtjeve za korištenjem mjere će ulagati poslodavci, a o konkretnim iznosima koje će država isplatiti kao mjeru se još raspravlja.

Kriteriji

Jutarnji list neslužbeno doznaje da su sindikati i poslodavci na sastanku predložili da se spomenuta mjera odnosi i na druge sektore, ali i da se kriteriji prošire na to koliko je zbog pada narudžbi pao broj radnih sati u mjesecu. To bi značilo i da se ta mjera ne mora odnositi na jedan poseban dan, npr. na neradni petak, nego da radnik može skraćeno raditi tijekom nekoliko dana, po četiri, pet ili šest sati na dan. Prema početnom prijedlogu Ministarstva, mjera za skraćeni radni tjedan bi se odnosila na poslodavce koji zapošljavaju 20 i više radnika iz sektora prerađivačke industrije, a iznos potpore bio bi do visine ugovorenog ili propisanog neto iznosa vrijednosti sata po radniku razmjerno broju neodrađenih sati u mjesecu korištenja potpore, a najviše do 4000 kuna za jedan mjesec. Jednako tako, razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje je radniku skraćeno radno vrijeme država bi potpomogla s 50 posto skraćenja radnog vremena najviše. Uz to, poslodavac bi bio oslobođen od plaćanja javnih davanja prema isplaćenoj potpori, odnosno, ne bi na to morao plaćati poreze i doprinose.

Najmanje 10 posto radnika

Mjera za skraćeni radni tjedan bi se počela primjenjivati od lipnja i trajala bi do kraja ove godine, s tim da bi se potpora mogla dodijeliti poslodavcu ako je zahtjev za skraćivanje radnog vremena podnesen za najmanje 10 posto radnika za koje ne može osigurati rad u punom radnom vremenu. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba