PRIVOĐENJE SNIMILA KAMERA NA GLAVI SPECIJALCA

VIDEO: Uhitili petorku koja je provaljivala u bankomate, ukrali su 3,200.000 kuna

Objavljeno: 29.05.2020. zagorjeinternational

Primorsko-goranska policija je u suradnji sa zagrebačkom, krapinsko-zagorskom i istarskom te u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci uhitila skupinu muškaraca koje sumnjiče da su provaljivali u bankomate. U dijelu istrage sudjelovali su i policajci iz Senja.

Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije kazao da su u četvrtak uhićena petorica hrvatskih državljana u dobi od 30, 34, 37, 40 i 42 godine s područja Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Svi su od ranije evidentirane kao počinitelji ove vrste kaznenih djela.

Robert Tomac, načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske kazao je da na njihovu području ovu vrstu pljački imaju od 2011. godine, a posebno tijekom 2017. godine. Posebno se zahvalio svima koji su sudjelovali u istrazi i uhićenjima.

Šteta na objektima 630.000 kuna

Skupina je četiri novčarske ustanove sa sjedištima u Rijeci i Zagrebu oštetila za iznos oko  3.200.000 kuna. Osim novčarskih ustanova, oštećeni su i drugi objekti u sklopu kojih su se nalazili bankomati. Nastala materijalna šteta je od oko 630.000 kuna.

Blaženka Ćaćić, voditeljica Službe Općeg kriminaliteta primorsko-goranske policije navela je kako su provedenim kriminalističkim istraživanjima riješene provale u bankomate počinjenje 3. svibnja i 30. srpnja lani u Kostreni i Hreljinu te 7. siječnja i 22. ožujka ove godine u Lovranu i Dražicama.

Također, razriješena su i istovrsna kaznena djela počinjena tijekom prošle i ove godine na području Policijskih uprava zagrebačke, krapinsko-zagorske i istarske. Počinitelji su u bankomate provaljivali na način da su uporabom plinske smjese izazvali eksploziju, a zatim uzeli kazete s novcem. Kod provala u bankomate koristili su se prethodno ukradenim vozilima marki Volkswagen, Seat,  Škoda i Audi, a u jednom slučaju su na vozilo postavili drugu registraciju.

Krali su i vozila

Ukradeno je 12 osobnih vozila, a sva vozila su pronađena i vraćena vlasnicima.

Obavljeno je i veći broj pretraga doma i vozila u vlasništvu kojima su se koristili osumnjičeni na području Primorsko-goranske te na području Policijskih uprava zagrebačke i krapinsko-zagorske. Tom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.

Petorica hrvatskih državljana kazneno su prijavljena državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili ukupno 32 kaznena djela od kojih 11 teških krađa (četiri u pokušaju), osam kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, 12 kaznenih djela neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari i kazneno  djelo krivotvorenja isprava. Svi su završili u pritvoru, a istraga se nastavlja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba