Obilježen Dan grada Zaboka

GRADONAČELNIK HANŽEK: Prošlu godinu obilježilo je uređenje ceste prema naselju Grdenci i uređenje Društvenog doma u Proseniku Gubaševskom

Objavljeno: 22.05.2020. zagorjeinternational

Zbog epidemije COVID-a 19, izostala je velika svečana proslava Dana grada Zaboka i blagdana sv. Jelene Križarice, pa je Dan grada obilježen jutros odavanjem počasti svim poginulima za domovinu, svečanim polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na gradskom groblju. Vijenac su položili predstavnici Grada, gradski vijećnici i predstavnici udruga.

– Nažalost, zbog situacije u Hrvatskoj, kao i u čitavom svijetu, a posebno u Europi, nismo mogli obilježiti naš dan na način na koji je to uobičajeno, a to je sveta misa, veselje za građane i svečana sjednica Gradskog vijeća. Danas smo položili vijence i prisjetili se svih onih koji su svojim radom i životom zadužili grad Zabok i našu zajednicu – rekao je gradonačelnik Ivan Hanžek, koji je progovorio i o projektima koji su obilježili proteklih godinu dana.

Potencijalna opasnost

– Proteklu godinu definitivno je obilježio projekt sufinanciran iz europskih sredstava za ruralni razvoj, a radi se o cesti koja spaja naselje Zabok i naselje Grdenci, a zapravo je spojnica između istočnog i zapadnog dijela Zaboka, koju je zagorska autocesta fizički prekinula, a i svojevremeno rušenje mosta preko rijeke Krapinice. Komunikacija koja je služila djeci za odlazak u školu i ljudima za odlazak na posao ponovno je uspostavljena i izuzetno se puno i dobro koristi.  Drugi veliki projekt, otprilike istog iznosa, vrijedan oko 2,5 milijuna kuna, je Društveni dom u Proseniku Gubaševskom kojim smo zaokružili društvene prostore na području grada Zaboka. Taj je društveni dom u svome rudimentalnom dijelu bio već ranije izgrađen, sada je proširen jednom etažom koja služi za probe Limene glazbe Prosenik Gubaševski, a preostali dio je za javno korištenje. Ostali zahvati spadaju u redovne dnevne zahvate lokalne samouprave, to su modernizacije, renovacije komunalne infrastrukture, između ostaloga, riješili smo jedan problematičan dio Zaboka, a to je Ulica Josipa Juraja Strossmayera, s klizištem i širinom vozne trake koja nije dozvoljavala gradsko prometovanje. U ovom trenutku dolazimo i u završnu fazu rekonstrukcije ulice u naselju Borovčak, koja je i zbog sigurnosnih razloga bila nužna jer nije omogućavala pristup do stambenih objekata niti vozilima hitne pomoći niti vatrogasnim vozilima. Na svu sreću, nije bilo tragičnih posljedica, ali sada eliminiramo i tu potencijalnu opasnost – rekao je Hanžek te naveo još nekoliko važnih projekata koji će posebno razveseliti mlađu populaciju.

Dva ugovora

– Od projekata kojima smo nastojali poboljšati standard naših građana, tu je i izgradnja skate parka, za koji smo dobili i nekoliko nagrada, institucija na državnoj razini, ali i nagradu National Geographica za aktivnosti koje provodimo za poboljšanje uvjeta i standarda života u gradu. Tu je i reGarden, kulturno – edukativni vrt, a nadamo se da će uskoro biti potpisani i ugovori koji su prolongirani zbog koronavirusa, za društveno – kulturni centar reGENERATOR i biciklističko – pješačku stazu Zabok – Oroslavje – istaknuo je Hanžek. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba