TRAGEDIJA U BILJANIMA DONJIM

PAO VOJNI AVION, POGINULA DVA PILOTA: Ministar Krstičević podnio ostavku

Objavljeno: 07.05.2020. zagorjeinternational

Danas oko 16 sati tijekom redovnog leta došlo je do pada školskog aviona Zlin u području Biljana Donjih. Po dojavi o padu poduzete su sve mjere traganja i spašavanja. Dolaskom na mjesto nesreće mogli smo konstatirati da su poginuli natporučnik Marko Novković i polaznik poručnik Luka Jagetić. U ovom trenutku razlozi pada aviona nisu nam poznati, rekao je načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj na konferenciji na novinare u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Na pressici je rečeno kako je avion u upotrebi bio od 2007. godine te da je Novković bio vrlo iskusan pilot i član Krila Oluje. Jagetić je već obavio samostalni let, a letačka obuka je išla po planu. Rođen je 1995. godine. Završio je vojno inženjerstvo. Prošao je selekcijsko letenje, u ožujku je počeo letačku obuku. Sve obuke završio je s izvrsnim uspjehom.

Ministar Damir Krstičević je izrazio sućut obiteljima poginulih.

– Dobio sam informaciju oko 16 da se dogodila nesreća. Odmah sam krenuo ovdje u Zemunik. Tijekom puta sam se čuo s predsjednikom i premijerom i njih sam izvijestio o ovome događaju. Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika, to je teško svakom ministru obrane i svakom zapovjedniku u Hrvatskoj vojsci. Kao što znamo prije tri mjeseca smo imali tragičnu nesreću s helikopterom kada smo isto izgubili dva mlada života. Ono što je važno je da sve bude istraženo, govorim cijelom sustavu, da se mora govoriti istina i da o svemu moramo biti transparentni. Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti detaljnu istragu o ovom događaju. Naložio sam i načelniku Glavnog stožera da formira svoje povjerenstvo da se istraže sve vojne okolnosti i da sve istraži sve ono što se treba istražiti. Ja s ovim danom podnosim ostavku, dovoljno sam rekao – kazao je ministar Krstičević.

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković također su izrazili sućut obiteljima poginulih pilota.

– Avion se okretao u zraku, izvodio akrobacije. U jednom momentu čuo sam da se ne čuje nikakav zvuk, no on je i dalje bio u zraku. Samo desetak sekundi kasnije čuo se udarac o zemlju, a nedugo zatim i eksplozija – rekao je svjedok nesreće za RTL.

Ovo je druga ovogodišnja vojna zrakoplovna nesreća. Ispred mjesta Zablaće u Zlarinski kanal, je 27. siječnja pao helikopter Kiowa Warrior. U padu letjelice poginuo je bojnik Marin Klarin, dok je tijelo natporučnika Tomislava Baturine pronađeno dan kasnije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba