Hrvatski znanstvenik u borbi protiv koronavirusa

GORDAN LAUC: Ovlažite zrak! Tako se transmisija Covid-19 može značajno smanjiti

Objavljeno: 25.03.2020. zagorjeinternational

Hrvatski znanstvenik Gordan Lauc, molekularni biolog i direktor Projekta ljudskog glikoma oglasio se na Facebooku o borbi protiv koronavirusa te ponovno ukazao na potrebu vlažnosti zraka, piše Net.hr.

– Bilo koja odgovorna osoba, koja ne osigura barem 40 posto vlage u bolnicama, uredima i sl., bit će kriva za brojne nepotrebne zaraze i posljedično smrti. Ravnatelji, direktori, ne želite imati tuđe živote na svojoj savjesti – napisao je Gordan Lauc na svojem Facebooku dodavši kako je u grijanim prostorima vlaga vrlo niska što potiče transmisiju virusa.

 – Koliko pišem o ovome već i moji prijatelji misle da sam prolupao. No, nisam prolupao, u pravu sam, a nitko odgovoran me ne doživljava. Ono što vičem tjednima upravo je objavljeno u vrlo uglednom časopisu. Nakon objave u ovakvom časopisu to se smatra znanstvenom istinom. Premijeru Plenković i Ministre Beroš, predsjedavate Europskom Unijom u kritičnom trenutku. Molim upozorite svoje kolege da na vrlo jednostavan način transmisiju Covid-19 mogu značajno smanjiti, možda čak prepoloviti. Ovo više nije jedan ludi znanstvenik koji trkelja po medijima. Ovo je znanstvena istina koja je javno objavljena i ne postupanje u skladu s njom nosi osobnu odgovornost za posljedice. Sve što trebate napraviti je ovlažiti zrak, a to je tako lako – napisao je Lauc.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba