Nova oznaka za visokokvalitetne domaće proizvode

“Plavi ceker” – Od hrvatskog polja do zagrebačkog stola

Objavljeno: 25.12.2019. zagorjeinternational

Svakodnevno na policama manjih trgovina, kao i na onima velikih trgovačkih lanaca, viđamo prehrambene i poljoprivredne proizvode s različitim oznakama, od kojih su posljednjih godina sve traženiji artikli ekološke proizvodnje. Sve više postajemo svjesni koliko je važno što jedemo, ali jednako tako želimo znati odakle namirnice dolaze te na koji način i kojim sredstvima su tretirane.

Izbor postaje sve veći, a s porastom broja novih proizvoda, oznaka koje određuju njihovo podrijetlo sve je više i nije nimalo neobično da građani katkad i posumnjaju u njihovu kvalitetu i sve češće postavljaju pitanje – jesu li ti proizvodi, i u kojoj mjeri, doista domaći i ekološki?

‘Plavi ceker’ – koji je predstavljen uz moto “Od hrvatskog polja do zagrebačkog stola” – novi je projekt Grada Zagreba, a riječ je upravo o tome da će ovu oznaku visoke kvalitete moći dobiti samo vrhunski tradicijski  i prehrambeni poljoprivredni proizvodi koji su proizvedeni na području Hrvatske. Uz garanciju kvalitete, na ovaj način otklonit će se i eventualne sumnje ili nedoumice prema različitim oznakama i brendovima prisutnim na tržištu, a građani će biti sigurniji u odabir proizvoda koje kupuju.

Oznaka ‘Plavi ceker’ dodjeljuje se na temelju javnog poziva koji objavljuje Grad Zagreb, a provodit će je Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo. Svoje proizvode do sada je prijavilo 26 proizvođača i njihovi su proizvodi već u postupku dodjele ove oznake. U ‘Plavom cekeru’ trenutno je 11 kategorija, a odnose se na suhomesnate proizvode, ulje, med, vino, sir i druge, a uskoro se očekuje i povećanje broja kategorija.

‘Grad Zagreb ovim projektom želi pomoći malim i srednjim proizvođačima iz cijele Hrvatske u plasmanu njihovih visokokvalitetnih proizvoda na zagrebačke stolove’, kazao je pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk koji je, uz gradonačelnika Milana Bandića i Minu Petru Petričec, predstavio ‘Plavi ceker’ u Hrvatskoj kući ‘Materina priča’ u Zagrebu. / R.C.

Foto: www.zagreb.hr

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba