Hoće li Hrvatska reći zbogom petardama?

PRODAVAČI ZGROŽENI: Pet ministarstava složilo se s Udrugom “Prijatelji životinja” da treba u potpunosti zabraniti upotrebu pirotehnike

Objavljeno: 15.12.2019. zagorjeinternational

Ministarstva zdravstva, znanosti i obrazovanja, gospodarstva, poduzetništva i obrta, poljoprivrede i turizma složili su se s Udrugom “Prijatelji životinja” da treba zabraniti pirotehniku. Naravno, ta je vijest oduševila “Prijatelje životinja”, ali istovremeno i zgrozila prodavače pirotehnike, s obzirom na to da ovim poslom zarađuju za život i pune državni proračun.

Kategorije F2 i F3

Pravnica “Prijatelja životinja” Ivana Lunka za dnevnik.hr je rekla kako traže zabranu pirotehnike kategorije F2 i F3.
– Petarde se mogu kupovati od 15. prosinca, a pucati se smije od 27. prosinca do 1. siječnja. To je potpuni apsurd jer kad ih pustite u prodaju 15. prosinca, tada počinje pucnjava – istaknula je Lunka.
Irska i većina Italije već su potpuno zabranile pirotehniku, Švedska ih dopušta samo ovlaštenim osobama, a u mnogim zemljama, među kojima je i Njemačka, smije se pucati samo na silvestarsku noć.

Javno savjetovanje

Prijedlog Zakona Ministarstva unutarnjih poslova, kojim bi se zabranila pirotehnika u Hrvatskoj, uskoro bi trebao ići u javno savjetovanje, a do tada, točnije, od ovog ponedjeljka, u specijaliziranim trgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, počinje prodaja pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba