REKORDAN BROJ PRIJAVA: Na šestu “Loborsku devenicu“, natjecanje u pripremi zagorskog specijaliteta, pristiglo čak 30 uzoraka, a najbolje je odabrala stručna komisija pod predsjedništvom Tomislava Špičeka

POBJEDNIK DANIJEL BENKOVIĆ: Recept vam ne mrem povedati jer niš se ne važe, sve ide na okus i ukus

Objavljeno: 08.12.2019. zagorjeinternational

Danijel Benković pobjednik je šeste “Loborske devenice“, natjecanja u pripremi devenica i kušanje vina, održano u loborskom Lovačkom domu.

– Devenicu smo delali obiteljski, znači, nije samo moja zasluga. Recept vam ne mrem točno povedati jer niš se ne važe, sve ide na okus i ukus. Naravno, sirovina mora biti kvalitetna da bi se mogao napraviti dobar proizvod. Od začina, tu su sol, paprika i papar. Opna koja se odvaja od crijeva se prži poput čvaraka, unutra se stavlja ta mast, melje se kruti ostatak i to daje nekakav dodatni miris. Ne stavljamo puno krvi i to je to. Moram priznati da su malo pikantnije nego što ih inače radimo. Baš sam rekao dečkima, imali smo finu papriku, pa smo je stavljali u sve, u kobase, u prezvušt i na kraju u devenice – otkrio nam je pobjednik.

Najbolje devenice birala je stručna komisija, pod predsjedništvom proslavljenog kuhara Tomislava Špičeka.

Dobro pečene

– Imali smo najviše uzoraka do sada, i zaista nisam očekivao da će se toliko popraviti u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine se u kaši našlo i malo kamenja i bilo je, kak bi se reklo, pusto z mesom, bilo je više kaše. Zato sam ugodno iznenađen i možda ću izgubiti posao u narednim godinama jer se tu gotovo više nema što dodavati i oduzimati. Jedina primjedba bi možda bila da sam u jednom uzorku osjetio dosta bijelog papra, što nije po pravilima, stoga ćemo naknadno utvrditi propoziciji kako bi to trebalo izgledati, dok sam u jednom drugom uzorku osjetio malo klinčeka ili pimenta, nisam siguran, no to sigurno ne ide u loborske devenice. Ocjenjivao se izgled, okus i miris, a moram naglasiti i da su sve devenice bile dobro pečene, da su dečki iz lovačkog društva to jako dobro ispekli. Nije baš jednostavan zadatak ispeći 30 pari devenica – rekao je Špiček, koji je otkrio i je li bilo teško kušati čak 30 uzoraka.

– Ocjenjivanje nije teško, bez obzira na toliko uzoraka je bilo jer imamo mi tu malo vinčeka da si pomognemo, a i kad probate nešto dobro, onda vas to potakne da uzmete još. Najgore je ako naletite na tri – četiri loše. Onda mi je dosta. No, ja sam to večeras ovdje odradio bez problema, s time da moram probati minimalno dva zalogaja da bih mogao dati ocjenu – istaknuo je Špiček.

Viša razina

Inače, manifestaciju je prije šest godina pokrenuo tadašnji načelnik Božidar Markuš.

– Na tome su mu zahvalni svi mještani općine, kao i ja kao načelnica. Svake godine imamo sve više prijavljenih uzoraka što nam je poticaj i znak da moramo nastaviti s manifestacijom, da je dignemo na jednu višu razinu, ne samo za Krapinsko – zagorsku županiju, nego i šire, da zaštitimo našu loborsku devenicu, kao jedan gastronomski zagorski specijalitet. Za iduću godinu imamo ideju da bi se u sklopu manifestaciju prikazao čitav postupak izrade devenice, da bi se pozvali ljudi koji nisu iz našeg kraja da vide kako se ona izrađuje, jer mnogi ljudi to ne znaju. Naravno, nastavit ćemo i s tradicijom da se mogu donijeti dva para i da se ocjenjuje priprema devenice, a također bismo željeli omogućiti posjetiteljima da kupe devenicu i pokušaju je pripremiti na svoj način – otkrila je načelnica Lobora Ljubica Jembrih.

Razgovarali smo i s idejnim začetnikom manifestacije Franjom Gregurićem.

– Ponosan sam na to što smo dosad napravili, zahvalan sam i bivšem načelniku, kao i sadašnjoj načelnici na produžetku te inicijativi koja je dovela do toga da smo mi od pet prijavljenih primjeraka devenica na početku održavanja natjecanja došli do današnjih 30 prijavljenih uzoraka, odnosno sudionika. Drugim riječima, potiče se kvaliteta proizvoda koji su nekada bili tradicija ovog kraja i sada se javlja ideja da pokušamo jedan dan u godini u općini Lobor službeno odrediti kao dan kada će biti pripremljene devenice i procjena vina. Ali dakako, ne navečer, nego preko dana – najavio je Gregurić.

Peto mjesto osvojio je Mladen Mikac, četvrto Franjo Macan, treće Kruno Novosel i drugo Zlatko Zaplatić. Za pobjednika je bila osigurana novčana nagrada od 800 kuna, 500 kuna za drugo i 300 kuna za treće mjesto, a bile su tu i dvije utješne nagrade od 100 kuna. (jj, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba