OD 15. STUDENOGA OBAVEZNA ZIMSKA OPREMA

Za vožnju bez zimskih guma ili neočišćeni automobil od snijega i leda, kazna tisuću kuna

Objavljeno: 09.11.2019. IB

Od 15. studenoga do 15. travnja obavezna je zimska oprema na motornim vozilima. Zimski uvjeti nastupaju kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica i za to se vrijeme na cestama zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Isključivanje iz prometa

Iz policije ističu kako je vozač motornog vozila, prije nego što se uključi u promet, dužan očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu. Novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba – obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom od 1500 do 5000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i tijelu državne vlasti ili tijelu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.
Novčana kazna u iznosu od 1000 kuna, propisana je za prekršaj vozača koji upravlja vozilom bez zimske opreme u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama ili ako upravlja vozilom koje nije očišćeno od snijega, leda i vode.
Policijski službenici koji prilikom nadzora prometa zatekne, za vrijeme nastupa i trajanja zimskih uvjeta na cestama, vozilo koje nema propisanu zimsku opremu, naredit će vozaču da prekine kretanje vozilom i da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi sukladno naredbi policijskog službenika, vozilo će biti isključeno iz daljnjeg prometovanja tako dugo dok se na vozilo ne postavi zimska oprema. Prilikom isključenja ovakvog vozila iz prometa, policijski službenik će privremeno oduzeti registarske pločice. Također, iz prometa će isključiti i vozilo na kojem su neispravni brisači vjetrobranskog stakla u vrijeme vožnje po kiši i snježnim padalinama, za što je predviđena novčana kazna od 700 kuna, te ako su zimske gume oštećene ili dotrajale, za što je predviđena novčana kazna od 1000 kuna.

Prilagodba brzine

Vozačima motornih vozila prilikom vožnje na kolniku prekrivenom snijegom i ledom savjetuje se da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti, povećaju razmak između vozila, upale svjetla na vozilu, izbjegavaju nagla kočenja, nagle promjene smjera kretanja, pretjecanje vozila ispred, pravovremeno pomoću pokazivača smjerova daju ostalim vozačima do znanja da će skrenuti vozilom, prilikom vožnje unazad obavezno uključe sva četiri pokazivača smjera, prije samog početka vožnje obavezno s vozila očiste sav snijeg, led i vodu, u slučaju kvara na dovoljnoj udaljenosti postave trokut i koriste reflektirajući prsluk, te obavezno poštuju prometne znakove, i znakove policijskih službenika, a posebice one koji se odnose na ograničenje brzina kretanja, zabrane pakiranja i zaustavljanja, korištenje zimske opreme i koji reguliraju promet na raskrižjima. Zimska oprema vozila obavezna je na određenim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj. Na području Policijske uprave krapinsko – zagorske, zimska oprema je od 15. studenoga do 15. travnja obavezna na dionici autoceste A2 Zagreb – Macelj i na državnoj cesti D1 Zagreb – Macelj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba