Pripreme za predstojeće predsjedničke izbore te provedba lokalnih projekata sredstvima s državne razine bile su teme sastanka čelništva Županijske organizacije HDZ-a KZŽ s članstvom općinskih organizacija stranke Maču, Mihovljanu i Novom Golubovcu. Saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a Žarko Tušek naglasio je da su zahvaljujući potezima aktualne Vlade RH povećani lokalni proračuni, a projekti se s državne razine podupiru na dobrobit građana, bez obzira koja je politička opcija na vlasti u pojedinoj općini.

Povećanje proračuna

– Istaknimo primjerice samo izgradnju dječjeg vrtića vrijednu više od sedam milijuna kuna preko mjere 7.4.1. ruralnog razvoja, kao i 60-postotno sufinanciranje sanacije klizišta u Velikom Bukovcu od strane Hrvatskih voda, a ukupne vrijednosti 360 tisuća kuna – izjavio je Tušek, dok je predsjednik mačanskog HDZ-a Stjepan Sokolić dodao kako je u četiri godine “Kukuriku koalicije” Općina Mače dobila 95 tisuća kuna te je izvorni proračun iznosio 1,6 milijuna kuna.
– Danas je općinski proračun povećan na 4,8 milijuna kuna, sve zbog poteza aktualne Vlade, zbog porezne reforme – naglasio je Sokolić, ističući ujedno sufinanciranje izgradnje novog mosta u Velikom Komoru za više od 600 tisuća kuna, u čemu sudjeluje i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Povećanje općinskog proračuna te pomoć države u projektima potvrdio je i načelnik Općine Novi Golubovec, predsjednik Općinske organizacije Boris Tušek, istaknuvši da je općinski proračun povećan 20 posto nakon poreznih reformskih mjera aktualne Vlade.

Sanacija klizišta

I u Mihovljanu se provode projekti sufinancirani od ministarstava pa je tako načelnik i predsjednik HDZ-a Mihovljan Zlatko Bartolić podsjetio na uređenje nerazvrstanih cesta s 400.000 kuna Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te gotovo 200.000 kuna Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Tu je još 600.000 kuna potpore Ministarstva regionalnog razvoja za osnivanje centra za pružanje usluge u zajednici. I na području Općine Mihovljan Hrvatske vode sufinanciraju sanaciju klizišta, onog uz nerazvrstanu cestu Klanečnica, dok je za ostvarivanje uvjeta za ostanak mladih obitelji istaknut projekt izgradnje dječjeg vrtića.