U javnosti se pojavila svojevrsna skepsa oko ozbiljnosti kineske investicije u Kumrovcu, kada je Jiang Yu zatražila od Ministarstva državne imovine odgodu plaćanja, no Kineskinja tvrdi da u Hrvatskoj ima dugoročne planove, čak joj je i kćerka upisala fakultet u Zagrebu

GOSPOĐA YU: Iznos za Političku školu bit će plaćen do sredine studenog, a ja ću osobno sudjelovati u čišćenju zapuštene zgrade

Objavljeno: 04.11.2019. zagorjeinternational

– Kupoprodajni iznos za Hotel Zagorje bit će isplaćen do sredine studenoga, u zakonski produženom roku. Očekujemo da ćemo nakon toga krenuti u raščišćavanje same lokacije – potvrdila je kineska poduzetnica Jiang Yu za Večernji list, dodajući i kako namjerava i osobno sudjelovati u čišćenju zapuštene zgrade.
Kaže i da je svjesna da lokalna zajednica puno očekuje od te investicije, ali i da u samoj NR Kini vlada veliki interes za taj projekt koji je na neki način, uz Pelješki most, simbol kinesko-hrvatske suradnje. S radovima na obnovi zgrade, prema riječima gospođe Yu, krenut će se u proljeće sljedeće godine.

11. studenoga

Podsjetimo, u javnosti se pojavila svojevrsna skepsa oko ozbiljnosti te investicije, kada je gospođa Yu zatražila od Ministarstva državne imovine odgodu plaćanja za kupnju bivše Političke škole u Kumrovcu, službenog imena Hotel Zagorje. Tvrtka Zhongya nekretnine, koja je za tu zgradu na javnom natječaju ponudila 14 milijuna kuna, trebala je svoje ugovorne obveze podmiriti do 25. rujna, no zatražila je produljenje tog roka do 11. studenog, što je Ministarstvo sukladno ugovoru i odobrilo.
– Planiramo izgraditi suvremeni hotelski kompleks s kongresnim sadržajima. Inicijalna investicija iznosi više od 20 milijuna eura. Riječ je o objektu od četiri, a možda i pet zvjezdica – najavljuje gospođa Yu i dodaje da su posebno zahvalni hrvatskoj administraciji s kojom imaju sjajnu komunikaciju. Navodi i da uz pomoć kolega iz Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) intenzivno rade na osmišljavanju idejnog rješenja te da su prve ideje već na stolu. Možda se cijela priča iz hrvatske perspektive odvija malo usporeno, ali imajte razumijevanja. Ovu su naši prvi investicijski projekti ne samo u Hrvatskoj već i u Europi. Hrvatsku doživljavam kao svoj drugi dom, kći mi je u Zagrebu nedavno upisala fakultet pa vam je jasno da su naši planovi u Hrvatskoj dugoročni. Nismo ovdje zbog jednog ili dva projekta – poručuje gospođa Yu za Večernji i ponavlja da u suradnji s ostalim investitorima idućih godina namjerava uložiti u Hrvatskoj 200 milijuna eura.

Krapinske Toplice

Kaže i da je njena kompanija Z-Run Wellton Industry nedavno u Pekingu potpisala sporazum o strateškoj suradnji sa Svjetskom federacijom kineskih medicinskih društava. Zamjenik glavnog tajnika ove organizacije Chen Lixin nedavno je posjetio Hrvatsku i svoje planove predstavio u Ministarstvu zdravstva. Planirano je da se u Hrvatsku dovedu najbolji kineski liječnici, a oni će učiti i domaće liječnike, za početak u centru u Krapinskim Toplicama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba