PROJEKT KOJIM SU ODUŠEVILI MINISTRA: U Humu na Sutli održana je početna konferencija projekta “Prevencija i liječenje demencije”, za koji je Općina ostvarila bespovratna sredstva iz EU fondova od 479.500 kuna

“Nizom radionica podići će se razina informiranosti i znanja, a cilj je smanjiti negativne posljedice stereotipa i predrasuda te povećati kvalitetu liječenja“

Objavljeno: 16.10.2019. ivanabelosevic

U Humu na Sutli je održana početna konferencija programa “Promocija zdravlja i prevencija bolesti“ na temu projekta “Prevencija i liječenje demencije“. Nositelj projekta je Općina Hum na Sutli, a partner Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije. Ukupna vrijednost projekta je 479.350 kuna i sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda sa 100 posto i njegovo trajanje je 18 mjeseci.

Raste broj oboljelih

Na prijavu ovog projekta Općina se odlučila zbog rastućeg broja oboljelih osoba od demencije. Trenutno je u Hrvatskoj 86.000 osoba s demencije, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj ima 17,7 posto osoba starijih od 65 godina i Hrvatska se ubraja među najstarije svjetske populacije. Ideja projekta je podizanje razine informiranosti i znanja, smanjivanje negativnih posljedica stereotipa i predrasuda, povećanje kvalitete liječenja oboljelih osoba te bolja njega i skrb, usporavanje rasta broja oboljelih osoba. Ciljane skupine su osobe starije životne dobi, osobe koje boluju od nekog oblika demencije te članovi obitelji te njegovatelji oboljelih. Projekt će se realizirati kroz 10 predavanja na temu prevencije demencije, gdje će se korisnici informirati o uočavanju prvih simptoma bolesti te načinu usporavanja razvoja bolesti, zatim 10 predavanja na temu liječenja demencije, njege i skrbi oboljelih, 10 radionica na istu temu, gdje će se provoditi vježbe s fizioterapeutom te 10 radionica plesa, odnosno art radionica u sklopu prevencije demencije. Cilj je podizanje razine informiranosti i znanja pojedinaca te šire zajednice o prevenciji, uzrocima i načinima liječenja te tretmanu i brizi oboljelih, zatim poticanje mladih na povećanje razine svijesti o dugoročnim posljedicama nezdravog života, osiguravanje humanijeg pristupa prema oboljelima i članovima njihove obitelji, povećanje socijalne uključenosti starijih osoba, ostvarivanje prava na kvalitetan život u starosti i u provedbi projekta će se koristiti ekološko prihvatljiv materijal.

Voditeljica projekta Iva Staroveški rekla je da će s radionicama startati uskoro, nakon ove početne konferencije.

– Voljela bih da za radionice i predavanja organiziramo vrhunske stručnjake i zbog toga treba naći dobar termin koji bi odgovarao našim ciljanim skupinama, ali i predavačima da dođu do nas i održe predavanje. U fokusu nam je Udruga umirovljenika Hum na Sutli – pojasnila je Staroveški.

Načelnik Zvonko Jutriša zadovoljan je što je Općina, jedina u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske dobila sredstva za taj projekt, što nije mala stvar.

– Svega je 13 onih na nivou države koji su uspjeli izboriti se za jednu takvu vrstu projekta. Ono što smatram jako važno je kako prevenirati i mlade usmjeriti i educirati, kako spriječiti nekakvu moguću, buduću pojavu demencije. Zadovoljan sam jer smo dobili gotovo pola milijuna kuna za taj projekt i organizirat ćemo radionice s doktorima i ljudima druge struke koje su potrebne za tu vrstu bolesti. Ministar Kujundžić je bio oduševljen i pitao me kako smo baš mi odabrali tu temu prevencije demencije. Ja sam mu odgovorio da mi na Humu nismo jako dementni, ali u okruženju u kojem se čovjek kreće može se primijetiti demencija, ponajviše u domovima za starije osobe. I naš je projekt odzvonio kao najbolji mogući projekt u Ministarstvu zdravstva – istaknuo je načelnik Jutriša.

Podrška projektu

Na početnoj konferenciji je bila i ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan, koja je čestitala načelniku Jutriši na projektu i odabiru teme.

–Liječnici – psihijatar, neurolog i patronažne sestre Doma zdravlja će se uključiti u cijeli projekt i mislim da je vrlo važno osvijestiti ljude da demencija postoji i da to nije neki bauk. Može se dogoditi u našoj obitelji, a ne daj Bože i nama samima, stoga naše građane trebamo upoznati s to problematikom – istaknula je Dogan.

Među brojnim uzvanicima, podršku projektu došao je pružiti i susjedni načelnik iz Desinića Zvonko Škreblin.

– Ovo je jedan hvalevrijedan projekt za osobe starije životne dobi, ali i za mlađe osobe, jer se bolest može svakome dogoditi, ovisno o zdravlju i fizičkoj spremnosti. To je jedan od projekata kojem treba dati pohvalu, jer će na radionice moći dolaziti i iz drugih općina. Iz naše općine ćemo potencirati starije osobe i sve zainteresirane da dođu na radionice, kako bismi spriječili ono što nas čeka sutra, a ne znamo točno kad – zaključio je Škreblin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba