S ciljem očuvanja kajkavskog jezika i tradicije

Učenici donjostubičke Osnovne škole izradili Stubički klaruš – slikovni rječnik kajkavskog stubičkog kraja

Objavljeno: 02.10.2019. JM

U Osnovnoj školi Donja Stubica u utorak je predstavljen Stubički klaruš – slikovni rječnik kajkavskog stubičkog kraja, kojeg su izradili učenici donjostubičke osnovne škole, a koji su velikom ljubavlju i pažnjom crtali i slikali kako bi najmlađima prenijeli znanje jezika na primjeren način.

Multimedijalni rječnik

Većina učenica i učenika koji su sudjelovali u izradi članovi su “Male kajkaviane” koja djeluje u sklopu škole od 2000. godine. Daroviti učenici u toj maloj, ali vrijednoj skupini bave se stvaralaštvom na kajkavskom jeziku, s ciljem očuvanja kajkavskog jezika i tradicije. Tako je 2016. godine izdan Mali rječnik kajkavskoga govora stubičkoga kraja, koji je okupio 3200 pojmova. Rječnik je pobudio veliko zanimanje pa je tijekom 2018. godine publicirano i drugo izdanje dopunjeno multimedijalnim rječnikom. U online izdanju rječnika moguće je čuti kako se svaka od 3200 riječi izgovara.

Kajkavski govor

U želji da se potaknu i najmlađi, odnosno djeca – da što više govore kajkavskim jezikom, osmišljen je  i slikovni rječnik, čime je zapravo nastao mali rječnički komplet kajkavskoga govora stubičkoga kraja koji se sastoji od tiskanog, zvučnog  i slikovnog rječnika. Rječnik je nastao u suradnji s Anitom Celinić s Odsjeka za dijalektologiju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a urednica je Danica Pelko. Predstavljanju su nazočili zamjenica župana Jasna Petek i gradonačelnik Donje Stubice, Nikola Gospočić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter