PROJEKT VRIJEDAN 3,9 MILIJUNA KUNA: Završena energetska obnova upravne zgrade u Pregradi

“Potrošnju energije smanjit ćemo za 62 posto, a emisiju stakleničkih plinova za 20 posto”

Objavljeno: 02.10.2019. zagorjeinternational

U Pregradi je obilježen završetak energetske obnove upravne zgrade, projekta vrijednog 3,9 milijuna kuna. Gradonačelnik Marko Vešligaj tom je prilikom podsjetio kako je projekt većim dijelom financiran sredstvima koja su stigla izvana.

Obnova javnih objekata

– Projekt je sufinanciran EU sredstvima u iznosu od 1,9 milijuna kuna, a nešto više od 880 tisuća kuna dobili smo od Ministarstva regionalnog razvoja. S obzirom na to da je Grad Pregrada još 2010. godine pristupio Sporazumu gradonačelnika te je sukladno tom sporazumu napravljen akcijski plan održivog energetskog razvitka grada, u sklopu kojeg je izvršena i obnova ove upravne zgrade i zgrade koje koriste naše udruge. S obnovom upravne zgrade krenuli smo na proljeće i zamijenjena je fasadna ovojnica, dio stolarije, te je napravljen kompletno novi sustav grijanja i nova rasvjeta. Očekujemo smanjenje troškova, kako električne energije, tako i grijanja, na godišnjoj razini od nekih 62 posto, te, naravno, i smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20 posto – rekao je gradonačelnik Vešligaj te dodao kako Grad Pregrada izuzetno puno ulaže u energetsku obnovu, pa je tako u proteklih nekoliko godina uloženo više od sedam milijuna kuna u obnovu raznih javnih objekata, a u planu su i novi radovi.
– U tijeku su još dvije energetske obnove i to obnova zgrade gruntovnice u centru, gdje iznos ulaganja iznosi 900 tisuća kuna te obnova zgrade nogometnog kluba, gdje vrijednost radova iznosi otprilike 640 tisuća kuna, a bit će sufinancirana sredstvima europskih fondova i Ministarstva regionalnog razvoja. Završetak radova očekujemo do kraja godine. To su sve objekti koje koriste tisuće naših stanovnika, a u narednom periodu očekujem raspisivanje natječaja Fonda za zaštitu okoliša i za obnovu stambenih kuća i stambenih zgrada, koja je zadnjih godina dosta stala. Zadnji ciklus obnove imali smo 2015. godine, kada je na našem području nekoliko desetaka kuća bilo energetski obnovljeno – otkrio je gradonačelnik Vešligaj.

Domaća radna snaga

Izvođač radova bila je Kuna-gora zanatska zadruga iz Pregrade, koja je izabrana u otvorenom postupku javne nabave male vrijednosti kao najpovoljniji ponuđač.
– To je druga energetska obnova za nas na području Pregrade, radili smo i energetsku obnovu osnovne škole. Što se tiče samih radova, mogu reći kako su oni tekli nesmetano, a odrađivali smo ih s domaćim ljudima te za sada nismo imali problema s manjkom domaće radne snage – rekao je Julio Fišter, upravitelj zanatske zadruge Kuna-gora iz Pregrade. (jj, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba