ZAGORJE U GLAVNOJ ULOZI: U kuću u Vrtnjakovcu na 40 dana se uselila HRT-ova ekipa, predvođena urednicom i redateljicom Andreom Bučom, koja snima novi putopisni serijal “Stani v Zagorju”

“Zagorski dijalekt je egzotika, gostoljubivost vrijedna divljenja, a posebno me oduševila Barica kuburašica iz Kostela”

Objavljeno: 28.08.2019. zagorjeinternational

Ovih je dana Hrvatsko zagorje dobilo glavnu ulogu – i to u novom putopisnom serijalu Andree Buče. Nakon živopisnog i duhovitog, od publike i kritike sjajno primljenog serijala ‘’Stani u Lici’’, Andrea Buča i njezina ekipa – stali su u Zagorju na 40 radnih dana!
Privremeno su uselili u novi dom u Vrtnjakovcu, koji je uz boravište – i njihov ured.

Sparno ljeto

– Srećom, kuća je velika, što nije slučaj za zagorske smještajne jedinice, inače male simpatične hižice. Našu ekipu čine dva snimatelja, ton majstor, asistentica, moja Blaise, kujica koju su gledatelji upoznali u epizodi Sjeverni Velebit, i ja. Na snimanju smo gotovo cijeli dan, od svitanja dana do kasno u noć. Kuća nam je maltene spavaona i arhiva materijala. Uz doručak brainstormamo, u kombiju razrađujemo ideje. S obzirom na to da sam rođena Zadranka, sparno zagorsko ljeto, bez daška vjetra, bilo je u najmanju ruku izazovno, zagorski dijalekt egzotika, a gostoljubivost vrijedna divljenja. Svaki gablec završi s pjesmom, zagorske šale i pošalice na vlastiti račun moj su “cup of tea”. Dan započinjemo rano ujutro, snimanja su izuzetno zahtjevna – snimamo i do 12 sati. Zagorje je beskrajno zanimljivo. Na relativno malom području nebrojeno je dvoraca, kurija, kulturnih znamenitosti, događanja, termalnih izvora, urbanih sredina, usamljenih zaselaka, oktanskih ovisnika, rock’n’rolla i popevki. Lepe je i zelene, u svakom slučaju. Iza nas su već snimljeni materijali iz Kumrovca, Desinića, Klanjca, Stubice i Oroslavja, a trenutno filmska klapa “pada” u Krapini i istočnom Zagorju – otkriva poznata HRT-ova urednica i redateljica, koja doživljaje s terena aktivno bilježi i na društvenim mrežama.
– Kakvi su Zagorci po pitanju društvenih mreža? Veselim se što imamo nove prijatelje i pratitelje, što se može vidjeti i na fotografijama. S Baricom kuburašicom iz Kostelgrada učila sam pucati, penzioneri iz Klanjca vodili su me na zagorsku rivijeru, u Đurmancu sam se našla na zagorskoj svadbi, u Gupčevom kraju deda Božek je razvlačio strepu, kilometrima smo se biciklima vozili po buču za bučnicu – kaže Andrea, te dodaje kako joj u Zagorju najteže padaju vožnje lokalnim cestama.
– Zagorci tvrde kako imaju samo dva zavoja, levi i desni. Vožnja po bregima nije nimalo laka ako ste slabijeg želuca, a ja jesam – smije se urednica.

Najdraži trenutak

Otkrila je i kako joj je teško izdvojiti najdraži trenutak u Zagorju.
– Najdraži trenutak? Mnogo ih je, da nije tako, ne bi se bavila ovim poslom, ali, recimo da su mi se pod kožu uvukli Barica kuburašica, kojoj je najveće uzbuđenje kad “šusne pištola”, i Krešo Oremuš, jedan od najboljih usnoharmonikaša u ovom dijelu Europe, nevjerojatna je emocija s kojom svira i koju pokreće njegov blues… Pred nama je još 20 dana snimanja, u kojima će se dogoditi mnoge avanture i sjajni likovi – najavljuje Buča.
“Stani v Zagorju” na ekranima će se naći početkom 2020., na HTV-u 1, nedjeljom navečer. U svom prepoznatljivom stilu, kroz osam epizoda, Buča će nas provesti kroz zagorsku avanturu, običaje, povijest, otkrit će dvorske tajne, zagorske recepte, kvalitetna vina, ali i kultni tudum. Autorica je još jednom pred objektiv stavila likove čija pojava plijeni pažnjom, a čija priča opisuje život na zagorski način.

rrem

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba