U Klanjcu održana primopredaja četiri vozila za Službu sanitetskog prijevoza i Mobilni palijativni tim Doma zdravlja, vrijedna preko milijun kuna

OZBILJNA ULAGANJA U ZDRAVSTVO: “Sljedeće godine trebali bi nabaviti još šest do devet vozila, kako bi radi sigurnosti sva ona iznad 10 godina starosti stavili van funkcije“

Objavljeno: 24.06.2019. ivanabelosevic

U Klanjcu je održana primopredaja četiri vozila koja je Dom zdravlja  Krapinsko – zagorske županije nabavio za Službu sanitetskog prijevoza i za potrebe Mobilnog palijativnog tima. Ključeve je uručio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, a sanitetska vozila bit će raspoređena u Ispostave Klanjec, Pregrada i Donja Stubica. Cijena jednog sanitetskog vozila iznosi 302.500 kuna, a cijena osobnog vozila za Mobilni palijativni tim je 116.000 kuna. Sveukupni iznos utrošen za kupnju tih vozila je 1.023.500 kuna, od čega je 380.000 kuna iz decentraliziranih sredstava, a Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije je iz vlastitih sredstava izdvojio 643.500 kuna.

Obnoviti vozni park

Ravnateljica Doma zdravlja Nada Dogan rekla je da su nabavljena tri sanitetska vozila, jedno je nabavljeno iz decentraliziranih sredstava, a dva iz vlastitih sredstava Doma zdravlja i mali auto za Mobilni palijativni tim, koji je također nabavljen iz decentraliziranih županijskih sredstava.

– Što se tiče Doma zdravlja u voznom parku imamo 30 sanitetskih vozila, starosti oko devet godina i s time ne možemo biti zadovoljni. Bilo bi puno bolje da je vozni park mlađi, jer jako puno vozimo. Dom zdravlja ima šest ispostava, a iz svake ispostave dnevno imamo dvadesetak prijevoza prema Zagrebu, Općim bolnicama Zabok i Varaždin. Imamo stotinjak dijaliziranih bolesnika i zbog sigurnosti pacijenata i njihove udobnosti moramo obnavljati vozni park. Jedan smo od Domova zdravlja koji ima dispečerski centar, gdje se prijevozi prijavljuju dan ranije i nastojimo ih organizirati najbolje što možemo da pacijenti ne moraju dugo čekati na prijevoz – istaknula je Dogan.

Župan Kolar kazao je kako Krapinsko-zagorska županija dugi niz godina vodi odgovornu zdravstvenu politiku i gleda da oprema kojom se koriste djelatnici u zdravstvu bude što je moguće novija i modernija.

Veća investicija

– Svako ozbiljnije ulaganje u zdravstvo je preko milijun kuna, pa tako i ovo. Nisam do kraja zadovoljan sa starošću voznog parka u Domu zdravlja, za razliku od Zavoda za hitnu medicinu, gdje smo to uspjeli svesti ispod tri godine starosti. Vjerujem da ćemo za sljedeću godinu napraviti još jedan veći investicijski ciklus kako bi kupili između šest i devet vozila, te sva vozila iznad 10 godina stavili van funkcije. Hoćemo li to uspjeti iz vlastitih decentraliziranih sredstava ili ćemo morati napraviti kraću kreditnu liniju od tri – četiri godine, sasvim je svejedno, ali ćemo zasigurno ići na tu veću investiciju, radi sigurnosti zdravstvenih djelatnika i pacijenata – naglasio je Kolar.

Predsjednicu Županijske skupštine Vlasta Hubicki veseli što se danas održava primopredaja vozila za palijativnu skrb, jer je to od velike važnosti za starije pacijente.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek  rekao je da to puno znači za pacijente s ovog kraja, jer je to dosta brdovito područje te su vožnje duge i zahtjevne.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba