MINISTAR ŠTROMAR U KUMROVCU: Dodijeljena su sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za realizaciju komunalnih projekata na području KZŽ u iznosu od 2,9 milijuna kuna, a najavljena je još jedna lijepa vijest:

“Pitanje je dana kada će Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina postati javno te će na jesen studenti tamo moći studirati i besplatno“

Objavljeno: 24.05.2019. zagorjeinternational

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar posjetio je Općinu Kumrovec. U Velikoj vijećnici podijelio je odluke o sufinanciranju projekata gradova i općina.

Projekti općina i gradova

Među odobrenim projektima našli su se Grad Klanjec, kojem je za izvanredno održavanje nogostupa dodijeljeno 240 tisuća kuna, zatim je Grad Zlatar za projekt uređenja parkirališta dobio 185 tisuća kuna, Općini Bedekovčina dodijeljeno je 180 tisuća kuna za izgradnju dječjeg igrališta i krajobrazno uređenje kulturnog centra Martinec Orehovečki, Općini Budinščina 105 tisuća kuna za uređenje pristupnih prostora postojećih građevina i autobusnog ugibališta , Općini Desinić za projekt pojačanog održavanja nerazvrstanih cesta 244 tisuća kuna, Općini Gornja Stubica za asfaltiranje nerazvrstane ceste u naselju Dobovec, Hum Stubički, Karivaroš i Modrovec dodijeljeno je 391 tisuća kuna, Općini Hrašćina za projekt izmjene i proširenja javne rasvjete 170 tisuća kuna, Općini Jesenje za dječje igralište s bočalištem 72 tisuća kuna, Općini Kraljevec na Sutli 47 tisuća kuna za pristupni put s parkiralištem na mjesnom groblju, Općini Kumrovec 304 tisuće kuna za drugu fazu rekonstrukcije zgrade Centra za posjetitelje, Općini Marija Bistrica 150 tisuća kuna te Općini Mihovljan 182 tisuća kuna za modernizaciju nerazvrstanih cesta, Općini Petrovsko 153 tisuće kuna za investicijsko održavanje postojeće oborinske odvodnje i nogostupa, Općini Sveti Križ Začretje 348 tisuća kuna za asfaltiranje nerazvrstanih cesta te Općini Zagorska sela za uređenje sportskog dječjeg igrališta 129 tisuća kuna.
Ministar Štromar tom je prilikom istaknuo kako Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja svake godine jedan dio svojih proračunskih sredstava dodijeli općinama i gradovima prema natječaju, za njihove potrebe uređenja komunalne infrastrukture.
– Ove odluke su bile donesene prije dva tjedna i sada te odluke dijelimo u cijeloj državi svim općinama i gradovima, a mislim da smo im najviše pomogli izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, koji je donesen krajem 2017. godine, kada su općine i gradovi te županije dobili dodatnih 2 milijarde kuna za razvoj komunalne i društvene infrastrukture. Oni to vrlo kvalitetno koriste i vidi se poboljšanje rada. Moram spomenuti i informaciju bitnu za studente u Krapinsko – zagorskoj županiji, nakon dugo vremena krapinsko Veleučilište postat će javno i na jesen će studenti tamo moći studirati i besplatno, kao i skoro svi studenti u Hrvatskoj – naglasio je ministar Štromar.

Besplatno studiranje

Svečanoj dodijeli prisustvovao je i državni tajnik iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomo Antičić.
– Kao netko tko dolazi iz Ministarstva znanosti, itekako razumijem važnost obrazovanja te se trudimo da istaknemo njegovu važnost, pogotovo visokog obrazovanja, koliko je god to moguće. Drago mi je stoga što Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina izvrsno radi i da želi postati javno. Taj je proces u tijeku te je samo pitanje dana kada će se to i ostvariti, to je provjerena informacija. Tako da će studenti moći od ove jeseni pohađati Veleučilište koje će imati i besplatne kvote za upis – rekao je Tomo Antičić.
Kao domaćin ove svečanosti nazočnima se obratio i načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt, te im zaželio dobrodošlicu, a budući da su općini Kumrovec također dodijeljena sredstva u iznosu od 304 tisuća kuna, objasnio je što se s tim novcem namjerava napraviti.
– Radit ćemo na obnovi javne zgrade u centru Kumrovca te opremanju njezine unutrašnjosti. To je projekt koji je već u tijeku, a taj novac nam je prijeko potreban da ga završimo do kraja godine, te bi tamo trebao biti centar za posjetitelje, odnosno za prihvat svih gostiju i posjetitelja koji dolaze u Kumrovec, i gdje će oni moći saznati sve o Kumrovcu i njegovoj turističkoj ponudi – otkrio nam je Robert Šplajt.

Najveći iznos

Odluke o sufinanciranju preuzeli su predstavnici gradova, a općini Gornja Stubica dodijeljen je najveći iznos, 391 tisuća kuna.
– Najveći iznos za Gornju Stubicu u ovoj dodjeli nije posljedica pripadnosti političkoj opciji, već okolnosti u kojima se naše ceste nalaze. Općina Gornja Stubica ima 160 kilometara nerazvrstanih cesta. Od toga je 80 kilometara asfaltiranih, a sve ostalo je neasfaltirano. Još uvijek postoje naselja, a ima ih preko 20 u Gornjoj Stubici, do kojih se može doći isključivo makadamskim putem, zato je naša potreba Gornje dosta velika za asfaltiranjem upravo tih nerazvrstanih cesta i to je jedan od razloga tako visoke potpore. No, da bi se sve asfaltiralo, potrebna su znatno veća sredstva od sada dobivenih – objasnio je Krizmanić.
Raspodjelu sredstava komentirao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Natječaj je proveden transparentno i svi su zastupljeni te je bitno što nema prevelikih razlika u dodjeli sredstava za istu vrstu projekata, što nažalost nije uvijek slučaj. Ovo je primjer da ne treba usko stranački gledati na dodjelu projekata, a da ima malo “navijanja za svoje”, pa bilo je uvijek i bit će – kazao je Kolar. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba