MINISTAR GOSPODARSTVA U ZAGORJU: Darko Horvat u obilasku je četiriju obiteljskih poduzeća – svijetlih primjera gospodarstva KZŽ, u koju je iz Ministarstva gospodarstva u dvije godine došlo više od 250 milijuna kuna investicija

NAJAVIO NOVE POTICAJNE MJERE: “Želimo da poduzetnici sami stvaraju radnike za svoje potrebe – već smo pripremili gotovo 250 milijuna kuna za iduću godinu”

Objavljeno: 21.05.2019. Jelena Jazbec

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, u obilasku je Krapinsko – zagorske županije, točnije, četiri obiteljska poduzeća koja su svijetli primjeri zagorskog gospodarstva.
Ministar je tako najprije obišao Alate Stuhne u Valentinovu, a zatim se uputio u Pregradu, u poduzeće Staklorez Burić.
– Danas smo u svojem posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji odabrali četiri firme koje su startale gotovo iz nule, koje su prošle inkubacijsku fazu, jedno svoje poslovno razdoblje funkcionirale kao obrti i nakon toga je razvoj firme iz obiteljskog obrta pretvoren u trgovačka društva. To je način na koji se odvija poduzetnička stvarnost ovdje u Republici Hrvatskoj. Uz to, mi smo kolegama danas predstavili sve one poticajne mjere kojima ovaj proces stasanja i pretvaranja sada već jednog srednjeg trgovačkog društva u još veće i perspektivnije, može biti akcelerator. Želim da se poduzetnici u novoj filozofiji strukovnog obrazovanja aktivno uključe u stvaranje radnika za sebe i svoje potrebe, na račun strukturnih fondova Europske unije, jer već za sljedeću godinu imamo pripremljenih gotovo 250 milijuna kuna za nove stipendije, za plaćanje mentora u trgovačkim društvima i obrtima i za nadoknadu troškova repro materijala koji će biti potrošen kada firma obrazuje radnika za svoje potrebe – najavio je ministar Horvat, a komentirao je i sve veći broj odlazaka radnika na rad u Sloveniju, s obzirom na blizinu granice.

Realizirali investiciju

– Siguran sam da ćemo u sve četiri firme u kojima ćemo biti danas dobiti primjedbu istog karaktera. To nije primjedba, nego hrvatska stvarnost. Razlika između bruto 2 i neto plaće je u Hrvatskoj prevelika, sve ono što radimo u smislu smanjena doprinosa, ukidanja dijela administrativnih prepreka, u smislu ukidanja ili smanjenja neporeznih davanja, liberalizacije tržišta, ide upravo k tome da se što je brže moguće, smanjuje bruto 2 opterećenje za poduzetnika, a da iz tog bruto 2, neto bude veći, jer je to ono što dobiva radnike. Što ćemo to brže uspijevati, to će brže biti zaustavljeno iseljavanje kvalitetnih radnika iz Hrvatske i brži povratak barem jednog dijela tih radnika iz Austrije i Njemačke natrag u Hrvatsku – istaknuo je ministar Horvat.
Denis Burić, direktor poduzeća Staklorez Burić, rekao je kako mu je drago što može ugostiti ministra gospodarstva.
– Puno su nam pomogli europski fondovi, na koje smo se prijavili prije dvije godine, realizirali smo investiciju od 11 milijuna kuna, subvencija prihvatljivih troškova bila je više od 45 posto i na temelju toga zaposlili smo 20 novih djelatnika. Iz mjeseca u mjesec pokušavamo davati veće plaće i nagrade našim djelatnicima i mislim da je to put – razvijati tehnologiju i kvalitetne proizvode te samim time imati veću dodanu vrijednost, da bi se ostvarila veća zaradu koja se onda dijeli s ljudima, da oni ostanu raditi u Hrvatskoj – rekao je Burić, dodavši i kako je zahvaljujući uspješno provedenom projektu, poduzeće povećalo izvoz, koji sada iznosi 10 posto.
Radnici koji ondje rade pet i više godina, kaže, ne napuštaju poduzeće, no, problem je privući novu, mladu radnu snagu jer mladi ljudi imaju mogućnost i želju okušati se na inozemnom tržištu. U Staklorezu Burić trenutno je 65 zaposlenih. Uz Denisa, ministra je dočekao i Denisov otac Milan Burić, vlasnik poduzeća.

Novo financijsko razdoblje

U pratnji ministra su pak bili državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić i HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek.
– Ovo su sve svijetli primjeri. Treba prije svega čestitati obiteljima Stuhne, Burić, Grilec i Krklec. To su poduzeća koja posluju obiteljski, a neka su i nadišla tu razinu obiteljskog poduzeća, poput Stražaplastike, koja sada već spada u kategoriju velikih poduzeća. No, sva su ta poduzeća svijetli primjer onoga što zagorsko, ali i hrvatsko gospodarstvo u cijelosti, nudi. Današnji sastanci s gospodarstvenicima išli su prvenstveno u smjeru da vidimo što smo dobro do sada napravili, velik dio tih poduzeća je pametno koristio strukturne fondove Europske unije i ostale poticajne mjere Ministarstva gospodarstva te Vlade Republike Hrvatske u cijelosti, ali smo vrlo konkretno razgovarali i o tome što je ispred nas, što moramo raditi u budućnosti kako bi njihova produktivnost bila još veća, kako bi plaće zaposlenika bile na još većoj razini, iako se već unatrag dvije – tri godine vidi značaj pomak, i kako bismo se što bolje pripremili za iduće financijsko razdoblje. Ja sam iznimno ponosan na više od 250 milijuna kuna investicija u gospodarstvu kroz Ministarstvo gospodarstva unatrag dvije godine na području Krapinsko – zagorske županije i mislim da se to svakog dana vidi i osjeti na standardu života žitelja Krapinsko – zagorske županije – zaključio je Tušek.
Ministar se nakon Pregrade uputio u Hum na Sutli, gdje će obići poduzeća Krklec Metal i Stražaplastika, a današnji posjet KZŽ zaključit će sastankom u prostorima Grada Krapine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba