U Vodicama potpisano 49 ugovora vrijednih 235 milijuna kuna u sklopu natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, za poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo – iz Zagorja potpore dobili samo jedna općina i jedan grad

Za novi vatrogasni i planinarski dom u Radoboju 7,1 milijun, a za rekonstrukciju zgrade žandarmerije u Donjoj Stubici 3,3 milijuna kuna

Objavljeno: 20.05.2019. AB

U Vodicama je u ponedjeljak potpisano 49 ugovora vrijednih 235 milijuna kuna, što je s gradonačelnicima i načelnicima, u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, učinila ravnateljica Matilda Copić. Potpore su predviđene za financiranje lokalne infrastrukture u jedinicama lokalne uprave čiji su projekti zadovoljili uvjete na natječaju tipa operacije 7.4.1 “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, iz Programa ruralnog razvoja RH.
U Krapinsko – zagorsku županiju tako stiže 10,4 milijuna kuna novih potpora za tri projekta, ukupno vrijedna 11,6 milijuna kuna. Radi se o dva projekta iz Radoboja i jednom iz Donje Stubice.

Hostel u planinarcu

U Radoboju će se tako, kao što smo već pisali, graditi novi vatrogasni dom u Jazvinama vrijedan 3,4 milijuna kuna, od čega iznos potpore iznosi nešto više od tri milijuna kuna te Planinarski dom u kojem će biti hostel, vrijedan 4,8 milijuna kuna, pri čemu potpora iznosi 4,1 milijuna kuna.
– Hvala Europo, hvala svima koji ste sudjelovali u pripremi ovih projekata, hvala Vladi RH, al’ kapa do poda mojoj ekipi na općini. Dečki iz DVD-a Jazvine, ti divni ljudi koji su se ovih dana toliko trudili pomoći svakome kome je nevrijeme nanijelo štetu, su svojim trudom, radom i zalaganjem zaslužili da nisu baš oni jedino Dobrovoljno vatrogasno društvo s područja općine koje nema svoj dom. A ono što smo mi u Općini željeli po pitanju razvoja turizma učiniti, jest da osiguramo smještaj barem za “autobus” gostiju na području Radoboja. Dakle, govorimo o modernijem hostelu, koji će biti u Planinarskom domu, koji je sada inače zapušteni lovački dom – objasnio je načelnik Radoboja Anđelko Topolovec.
U Donjoj Stubici pak će se rekonstruirati zgrada žandarmerije, koja će se prenamijeniti u Turistički informativni centar.

Turističko informativni centar

– Projekt je vrijedan 3.827.366,92 kuna, od toga su sredstva Agencije u iznosu od 3.267.550,15 kuna, a ostatak iznosa od 559.816,77 financirat će sam Grad. Za maksimalno dvije godine u centru Donje Stubice imat ćemo novouređenu zgradu, u kojoj će raditi naš Turističko informativni centar. Zahvaljujemo se ZARA-i na pomoći oko prijave projekta, a sada se radujemo novom gradilištu u našoj Stubici – napisao je na Facebooku gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.
– Program ruralnog razvoja nije namijenjen isključivo ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju, farme, plastenike ili mehanizaciju. Bespovratnim sredstvima financiramo izgradnju lokalne infrastrukture i pratećih sadržaja bitnih za selo – kako bi ono postalo poželjno mjesto za život. Cilj nam je osigurati što bolje uvjete za život u ruralnim zajednicama i potaknuti ostanak stanovništva na područjima koja su izložena depopulaciji. Fondovi EU koji su nam na raspolaganju pružaju nam priliku da obnovimo i izgradimo sve ono što nismo mogli prethodnih godina jer općine nisu imale novca za takve investicije. To su ulaganja u budućnost, u živote naše djece i opstanak hrvatskih ruralnih područja. Od početka korištenja Programa ruralnog razvoja do danas je na raspolaganje korisnicima stavljeno 16,8 milijardi, od čega je ugovoreno čak 12 milijardi kuna – izjavio je prilikom potpisivanja ugovora potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba