Povodom proslave Dana grada Zlatara, gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek govori o najznačajnijim realiziranim projektima te otkriva planove za budućnost

“Ulaganje u mlade jednako nam je bitno kao i sva ulaganja u infrastrukturu, a cilj nam je razvoj turizma – imamo veliki potencijal”

Objavljeno: 22.04.2019. Alen Brodar

Povodom nadolazeće proslave Dana grada Zlatara, razgovarali smo s gradonačelnicom Jasenkom Auguštan – Pentek, koja je istaknula neke od najznačajnijih realiziranih projekata u proteklih godinu dana te ujedno otkrila planove za budućnost.

Koja biste tri projekta na području grada Zlatara, koji su realizirani, ili su počeli s realizacijom, izdvojili?

Sigurno jedan od najvažnijih jest Projekt rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića i jaslica Uzdanica. Liste čekanja su velike i ovo će značiti puno i za grad i za roditelje. Po završetku projekta u razdoblju od tri godine trebalo bi biti upisano 120 djece. Vrijednost ovog projekta je 9 milijuna kuna, a iz Programa ruralnog razvoja odobrena su sredstva od 7,44 milijuna kuna. Ugovor o dodjeli sredstava je potpisan, a sada se kreće u postupak javne nabave. Realizacija traje tri godine, a nadamo se da će sve ići po planu i da će radovi uskoro započeti te što prije i završiti.
Projekt koji je također iznimno bitan za Grad, a provodi se već nekoliko godina, jest rekonstrukcija Sokolane – zlatarske festivalske dvorane. U sanaciju i dogradnju ovog originalnog spomenika kulture iz 1910. dosad je uloženo preko 8,5 milijuna kuna, od čega je veći dio osiguralo Ministarstvo kulture, a dio sredstava uložila je Krapinsko – zagorska županija i naravno Grad. Dovršeno je 70 posto građevinskih radova, a radovi se nastavljaju i u 2019. uz 800.000,00 kuna novoodobrenih sredstava Ministarstva kulture i 280.000 kuna iz gradskog proračuna.
Tu je i uređenje gradskog Parka hrvatske mladeži, u sklopu kojega će biti izgrađeno i novo dječje igralište vrijedno više od 980 tisuća kuna, a 510 tisuća su bespovratna sredstva Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. U samo uređenje parka uloženo je nešto više od milijun kuna, od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja sufinanciralo 300 tisuća kuna, dok je ostalo pokriveno iz gradskog proračuna. Od bitnih projekata, tu su još izgradnje nogostupa, poput onoga u naselju Belec ili Varaždinskoj ulici, kao i energetska obnova sustava javne rasvjete.

Kada se osvrnete unazad i pogledate što je u gradu Zlataru učinjeno u proteklih godinu dana, koju biste si dali ocjenu od 1 do 10?

Smatram da se bez nekakve lažne skromnosti možemo ocijeniti solidnom sedmicom ili osmicom. Uvijek može više i bolje, ali smatram da smo ipak puno postigli. Sve je to rezultat timskog rada i maksimalnog zalaganja čitave gradske uprave. Naš grad posljednjih je godina veliko gradilište. Pokušavamo u svakom naselju poboljšati uvjete za život njezinih građana. Projekata ima mnogo, ali naša vlastita sredstva su ograničena. Osim toga, grad još uvijek vraća kredit koji nam je i dalje opterećenje za proračun. Oslanjamo se na razne natječaje bez kojih sigurno mnogi od ovih projekata ne bi bili mogući. Sada se već vidi pomak, ali želja je mnogo više i moram zahvaliti svojim sugrađankama i sugrađanima koji imaju razumijevanja i strpljivosti jer vide da stvari idu na bolje.

Ulaganja u mlade u proteklih godinu dana?

Za razvoj grada bitno je ulagati kako u infrastrukturne projekte tako i u građane. Jedino razvojem svih područja, te posebno ulaganjem u mlade, grad može postati ugodno mjesto za život. Tako smo u zadnjih godinu dana značajno povećali subvencije za novorođenu djecu, i to od 2000 kuna za prvo, do 20.000 kuna za sedmo i svako sljedeće dijete. Povećali smo sufinanciranje prijevoza po Državnom pedagoškom standardu kako bi prijevoz bio besplatan za učenike škola. Sufinanciramo zbog nedostatka kapaciteta u našem vrtiću smještaj djece u vrtićima u drugim općinama, te smještaj u čuvaonicama, a sve kako bi omogućili smještaj sve djece te pomogli svim roditeljima. Povećali smo značajno i broj i iznos stipendija, koje su prije iznosile 200 kuna za srednjoškolce i 500 za studente, a sada su 400 za srednjoškolce i 700 za studente. Uveli smo od prošle godine školu plivanja za učenike trećih razreda osnovnih škola. Sufinanciramo i pomoćnika u nastavi za dijete kojemu je to potrebno. Također, sufinancirali smo svoj djeci u osnovnim školama nabavu udžbenika, a socijalno ugroženima financirali smo udžbenike u potpunosti. Isto smo tako financirali nabavu udžbenika za učenike srednjih škola koji su udovoljavali imovinski cenzus, a svakoj našoj školi dodijelili smo po 30.000 kuna za opremanje učionica, iako nismo osnivači škola, jer smo željeli da naša djeca imaju što bolje uvjete.

Ulaganja u gospodarstvo?

U Gradu nažalost više nema velikih gospodarskih poduzeća jer su se svi pogoni zatvorili u vrijeme krize. Danas se polagano stvari okreću na bolje i pomaka ima, međutim nikako nismo zadovoljni trenutnom situacijom. Počeli smo ulagati u infrastrukturu kako bismo stvorili preduvjete za dolazak poduzeća jer Grad nažalost nema svoje zemljište i potencijalni ulagači pokušavaju izravno s privatnim vlasnicima dogovoriti prodaju zemljišta u prema prostornom planu u industrijskoj zoni. Međutim, nažalost, neki sugrađani nisu bili susretljivi i nisu htjeli prodati zemljište. Grad je također u ovoj godini osigurao sredstva za poduzetnike, te se namjerava tijekom godine raspisati natječaj.

Kako gledate na razvoj turizma na području Zlatara?

Razvoj turizma je naša velika želja, a svakako i cilj. Potencijala svakako ima. Imamo 18 kulturnih dobara upisanih u Registru Ministarstva kulture. Najznačajnija i vjerojatno najpoznatija je crkva sv. Marije Snježne u Belcu, koja je među najljepšim primjercima barokne umjetnosti u cijeloj Hrvatskoj. Tu je i spomenuta Sokolana, pa župna crkva u Zlataru, nekoliko manjih crkava, kurija i srednjovjekovnih utvrda. Imamo i našu Ivančicu koja ima velik potencijal za razvoj turizma, to je izuzetna planina za ugodne šetnje i planinarenja, a bogata je velikim prostranstvima šuma, prekrasnih gorskih livada i potoka. Grad već neko vrijeme nastoji od Ministarstva državne imovine dobiti vojni kompleks koji se nalazi na vrhu Ivanščice kako bi se isti uredio i stavio u funkciju turizma.
Ove smo godine izradili informativnu brošuru o Gradu na hrvatskom i engleskom jeziku da bismo imali kvalitetan materijal za promociju. Općenito se pojačano radi na brendiranju i stvaranju prepoznatljivosti Grada. U planu je i izrada Strategije razvoja turizma. Turistička zajednica također ulaže mnogo truda i radi na promociji Zlatara te se nadamo da će se stvari još više pokrenuti i da će posjeta biti sve više.

Kako biste ocijenili oporbu i suradnju s Gradskim vijećem?

Svi uspjesi i projekti koje smo pokrenuli ne bi bili mogući da nije bilo odluka Gradskog vijeća koje su to omogućile. Kao što sam već rekla, svi uspjesi rezultat su timskog rada, a koji svakako uključuje i naše vijećnice i vijećnike. Kritika ima, ali one su konstruktivne i imaju za cilj doprinijeti kvaliteti života građana. Smatram da uvijek treba nastojati učiti od onih koji vas kritiziraju, a sposobnost prihvaćanja kritika je važan dio uspjeha i ne treba bježati od njih.

Kakvi su planovi u Zlataru za naredno razdoblje?

Moramo započeti sve projekte koje sam već spomenula. Dakako imamo i mnogo drugih projekata koje želimo realizirati poput uređenja naših groblja, daljnje asfaltiranje nerazvrstanih cesta, izgradnja reciklažnog dvorišta, daljnja izgradnja vodovodnih mreža, sanacija mosta, uređenje gradskih parkirališta, sanacija dva veća klizišta, izgradnja infrastrukture širokopojasnog pristupa, energetska obnova upravne zgrade, gradnja dječjeg igrališta u Belcu, vježbališta na otvorenom. Puno je natječaja na koje se Grad prijavio, pa sada čekamo rezultate da vidimo u koje investicije možemo ići i kojim novcem se raspolaže.
Ove smo godine značajno povećali broj dodijeljenih stipendija, a ako bude mogućnosti sigurno ćemo i u idućoj godini dati još više stipendija jer mlade treba motivirati i ulagati u njih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba