IVAN BENC IZ PREGRADE BICIKLIRAO DO DUBROVNIKA I NATRAG, AVANTURU OD 1416 KILOMETARA PROŠAO U SEDAM DANA

“Htio sam iz jednog drugog kuta vidjeti naša mjesta, prirodne ljepote i upoznati ljude – autom je to nemoguće“

Objavljeno: 19.08.2018. ivanabelosevic

Ivan Benc, 51-godišnji stolar iz Pregrade upustio se dugu avanturu biciklom. Ruta mu je bila od Pregrade do Dubrovnika i natrag. To dugo putovanje od 1416 kilometara prešao je u sedam dana. Prvi dan vozio je do Prijedora i prošao 220 kilometara, drugi dan malo manje, jer se vozio dosta uzbrdicom i tako pomalo svaki dan sve do Dubrovnika. Poslužilo ga je i vrijeme tako da nije bilo nikakvih problema. Na to se odlučio jer kaže voli biciklizam i htio je iz jednog drugog kuta vidjeti mjesta, upoznati ljude i slično.

Pozitivni dojmovi

– Putovao sam preko Bosne, prošao kroz Hrvatsku Kostajnicu, Prijedor, Kupres, Čapljinu, Međugorje, Neum do Dubrovnika i u tim sam mjestima spavao. Htio sam vidjeti sve na jedan drugi način, zapravo kako preživjeti na cesti. Sve to iz ljubavi prema biciklizmu i jedna vrsta avanture, jer kad putujete autom to sve ne bi tako vidjeli i doživjeli – govori nam Benc.

– U Bosni i Hercegovini sam upoznao puno pozitivnih, ljubaznih i susretljivih ljudi i to me jako iznenadilo, a kad sam došao u Hrvatsku slika je malo drugačija, to je više materijalni svijet. Ljude koje sretneš, prolaznike  trebaš puno toga pitati, kud trebaš ići i kamo dalje, da se ne izgubiš i tako. Teško je to opisati jednostavno to treba doživjeti, a biciklisti su fascinantni. Na Kupresu sam sreo Zagrepčana koji je putovao u kontra smjeru prema Slavonskom Brodu i unutrašnjosti Bosne, malo smo popričali i nastavili dalje, svaki svojim putem. Sreo sam i Engleza koji je putovao za Zadar, a nije znao za Velebit, zatim Nijemca iz Hamburga koji je putovao za Italiju i Srbina iz Kruševa koji je išao u Crnu Goru.  To su neke smiješne situacije, nova poznanstva i prekrasne uspomene.

Spavao i vani

Na putovanje nije previše potrošio, između 1500 i 1600 kuna.

– Spavanje u Bosni je dosta jeftinije nego kod nas, tu je dosta skupo. Dvije noći sam zbog skupoće spavao vani u vreći za spavanje. Usput sam kroz Dalmaciju jeo smokve i puno sam potrošio na vodu, jer je dosta skupa, a moraš dosta piti, šest do sedam litara dnevno – naglašava Benc.

Bencu je to bilo drugo takvo veće putovanje u životu, jer je prošle godine biciklirao do Vojvodine. I u skoroj budućnosti misli opet putovati na duže relacije, ali to sve dođe spontano nema nekog velikog planiranja. Dojmovi su vrlo pozitivni, od naših ljudi, stranaca do prirodnih ljepota – dodaje biciklist Benc.

Uz posao koji radi, užitak mu je svaki dan sjesti na bicikl i odvoziti i do 100 kilometara, jer biciklizam je kaže “zdravlje“, popravlja raspoloženje, ojača te psihički i fizički i svima preporučuje vožnju biciklom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba