U zagrebačkoj katedrali zaređena osmorica dijecezanskih i devetorica redovničkih kandidata, a među njima su bila četvorica Zagoraca

Kardinal Bozanić: Svaki put kada susrećemo mlade vjernike koji posvećuju sav svoj život Kristu, osjećamo da se tu događa nešto veliko

Objavljeno: 11.06.2018. AB

– Dragi ređenici, radosna srca zahvaljujem Kristu Gospodinu koji u našoj Crkvi nastavlja pozivati nove pastire – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodeći u subotu euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, tijekom kojeg je za svećenike zaredio sedamnaestoricu mladića.

Zajedništvo višeg reda

Svoje svećeničko “Evo me” izrekla su osmorica dijecezanskih i devetorica redovničkih kandidata, a među njima među njima su bila četvorica Zagoraca – Kristijan Tušek, Toni Potrebić, Alen Vrbek i Matija Novački. Kristijan Tušek (25) rodom je iz mihovljanske Župe sv. Mihaela, Toni Potrebić (25) iz krapinske Župe sv. Nikole, Alen Vrbek (27) iz Župe Uzvišenja Svetog Križa iz Svetog Križa Začretja i Matija Novački (28) iz Župe Sv. Ane u Loboru.

U svojoj homiliji euharistijskog slavlja, koje je predvodio u zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupima: mons. Ivanom Šaškom, mons. Mijom Gorskim, redovničkim poglavarima, rektorom i poglavarima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te oko 180 svećenika, Kardinal je kazao da svaki put kada susrećemo mlade vjernike koji u punoj slobodi savjesti i s velikim pouzdanjem u Boga posvećuju sav svoj život Kristu, njegovu programu, predajući se, u zajedništvu i poslušnosti crkvenim poglavarima, sasvim u službi braći i sestrama po Isusovu primjeru koji traži da najveći među nama bude kao najmanji i predstojnik kao poslužitelj, osjećamo da se tu događa nešto veliko i odlučujuće što je svijetu i današnjem čovjeku veoma potrebno.

– Ono što nas povezuje u Redu prezbitera nisu samo ljudski razlozi, slična opredjeljenja, stavovi i izbori, sve to može biti, ali to nije temelj našega zajedništva. Svećeničko zajedništvo je višega reda. Stoga smo kao svećenici posebno pozvani biti službenici zajedništva, jedinstva – istaknuo je Kardinal.

“Nemojte raditi računicu”

Ređenike je pozvao da prije svega molitvom grade jedinstvo u sebi, da se bore da njihova duša ne postane tržište otvoreno svima i svemu.

Poručio im je kako će im svećeničko zajedništvo dati puno više nego što oni možda sada misle.

– Ali nikad nemojte na tom području raditi računicu između onoga što ćete dati i što ćete primiti. Mislite samo na ono što ćete vi dati subraći: ono što jeste, malo svojega vremena, svoje pažnje i ponešto od svoga mladenačkog poleta. Samo tako osjetit ćete radost i ljepotu zajedništva u Prezbiteriju – zaključio je Bozanić.

Uslijedio je obred svećeničkog ređenja, a na kraju euharistijskog slavlja sedamnaestorica mladića udijelili su okupljenim vjernicima prvi mladomisnički blagoslov.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba