Vlada RH predstavila tri zakonska prijedloga za rješavanje problema blokiranih građana, kojih je u Hrvatskoj više od 325.000

PLENKOVIĆ: Otpisat ćemo dugove blokiranim građanima kojima je glavnica do 10.000 kuna

Objavljeno: 27.04.2018. zagorjeinternational

– Želimo da blokirani građani, bez ikakve papirologije, budu oslobođeni duga do 10.000 kuna po osnovi glavnice. Tako će se deblokirati 11.000 ljudi. Ništa ne trebaju napraviti za njih će to napraviti Fina – istaknuo je premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije, predstavivši tako prvi od tri zakonska prijedloga za rješavanje problema blokiranih građana, kojih je u Hrvatskoj 325.254, a njihov je dug 45,37 milijardi kuna, prenosi Dnevnik.hr.

Standard građana

– Vlada je odlučna da se bavimo onim što je bitno, a to je standard građana te gospodarski rast i razvoj. Jednim zakonskim paketom danas želimo dati poticaj insolventnosti našim sugrađanima kojima su računi blokirani duže vrijeme. To je problem koji se proteže godinama, generiran je osobito u vrijeme gospodarske krize, zadnjih desetak godina. Želim poslati jasnu poruku da je plaćanje obaveza standard koji se mora poštivati – poručio je Plenković, kako U Hrvatskoj su blokirana
Dakle, cilj prvog Zakona o otpisu dugova fizičkih osoba, je otpustiti dugove građanima koji su blokirani od strane države, jedinica lokalne i područne samouprave, ali i pravnih osoba koje su povezane s njima poput HEP-a, HRT-a i plinarskih društava.
Privatnim subjektima koji će otpisati dug građanima do 10.000 kuna glavnice država će omogućiti porezne olakšice. Vjerovniku koji izvrši otpis duga iznos otpisane tražbine priznao bi se porezno priznatim rashodom, a ovom bi mjerom moglo biti obuhvaćeno više od 100.000 građana. Iznos veći od 10.000 kuna građani će moći reprogramirati u vremenskim rokovima određenim zakonom.

Stečaj potrošača

Drugi je Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima čiji je cilj destimulirati provedbu ovrha koje se nisu naplatile godinama. Tako se želi obustaviti postupanje Fine ako se tražbina nije naplatila u roku od tri godine, ali uz uvjet da nije u zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po tražbini.
Treći je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o stečaju potrošača. Želi se uvesti pojednostavljeni postupak stečaja. Ciljana skupina su građani čija glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna i koji su blokirani više od tri godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba