ZAVRŠILO JE ČETVRTO IZDANJE “ZAGORJE BLUES ETNO FESTIVALA”

“SWEET HOME ZAGORJE”: Publika upoznala svijet bluesa i etna, a glavna zvijezda ovogodišnjeg Festivala bio je Ivica Kostelić

Objavljeno: 20.11.2017. JJ

– Kroz četiri godine održavanja, Festival je uspio postati “prepoznatljivo lice” koje lokalno stanovništvo s veseljem dočekuje u ovo doba godine – ističe poznati zagorski usnoharmonikaš Tomislav Goluban, koji je i ove godine uspješno organizirao četvrti po redu Zagorje Blues Etno Festival, skup glazbenih događanja koja objedinjuju zabavu i neposredan ulaz u svijet glazbe, u ovom slučaju svijet bluesa i etna, a kroz koncerte, radionice, izložbe i neformalna druženja približava izvođače publici i obrnuto.
Festival je počeo 27. listopada u Svetom Križu Začretju, u Muzeju Žitnica, nastupom Miroslav Evačić Traveling Banda te gostiju iz Slovačke – Luboš Bena i Peter “Bonzo” Radvanyia.

Predstava “Kajbare”

Miroslav Evačić Traveling Band je, kao što samo ime kaže, poveo slušatelje na eklektično putovanje od autorskih skladbi do međimurskih narodnih pjesama, kojima su specifičnim načinom sviranja dali osobni pečat. Luboš Bena & Bonzo Radvanyi, “energetska bomba” iz Slovačke, prodrmali su posjetitelje Žitnice. Dvojica blues veterana glazbu izvode s mnogo iskrenog entuzijazma tako da je publika imala kompletan audio – vizualni doživljaj. Na zabavan su način svirali obrade blues klasika, ali nije manjkalo ni bluesa na materinjem jeziku. Publika je sjajno reagirala na komunikaciju na slovačkom, a kada su se počele spominjati poveznice između dviju zemalja, publika je bila oduševljena. Koncert je završen zajedničkom izvedbom pjesme “Sweet home Zagorje”. Publika je pjevala, a na pozornici su se gostima iz Slovačke pridružili Miroslav i Gordana Evačić, kao i Tomislav Goluban.
Program je već sljedećeg dana nastavljen u radobojskom Muzeju Radboa, uz predstavu Mladena Medaka Gage, “Kajbare”. Radilo se o predstavi kabaretskog tipa s elementima stand up komedije. U Zelenoj dvorani Zaboka, 6. studenoga održana je radionica usne harmonike, na kojoj su sudjelovali članovi Društva multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije. Od Tomislava Golubana su naučili ponešto o usnoj harmonici, njenoj povijesti, ali i o tehnikama sviranja koje su isprobali u praksi. U Kulturnom centru Klanjec 8. studenoga je održana radionica pod nazivom “Zvuk, ritam, tišina”,
– Od najmlađeg sudionika, dvogodišnjeg Ivana, predškolaca koji dva sata nisu izašli iz mog bubnjarskog kruga, brojnih školaraca, mladih, “sredovječnih” pa sve do na akciju uvijek spremnih klanječkih “penzića”, baš svi su uživali stvarajući glazbu za koju nisu ni znali da postoji u njima. Koliko je publiku ponio ritam bubnjeva, najbolje svjedoči i to da čak ni oni koji nisu našli svoje mjesto za instrumentima, nisu više od dva sata odlazili iz Galerije, već su uživali i to sa stalnim smiješkom na licima, uključujući i klanječkog gradonačelnika – rekao je voditelj radionice Branko Trajkov.

Završetak u Mokricama

Zabočki City Caffe bio je pretijesan za sve znatiželjnike koji su se 16. studenoga okupili na koncertu zagrebačkog sastava BE HA VE te benda Tomislava Golubana, koji je za tu prigodu ostvario suradnju s našim najuspješnijim skijašem Ivicom Kostelićem.

Koncertnu večer otvorio je peteročlani sastav BE HA VE, koji je promovirao debitantski album “One of these Days”, a nastavak festivalskog druženja preuzeo je Tomislav Goluban Band i ovogodišnja zvijezda Festivala, Ivica Kostelić. Publika je uživala u setu sastavljenom od Golubanovih originala, ali i obrada blues klasika.
Zagorje Blues Etno Festival završio je u petak u Punkt Beer Houseu u Mokricama, gdje su se, u klupskoj atmosferi, po prvi puta u Zagorju predstavili članovi riječkog blues sastava Jed Becker’s Group, gitarist i pjevač Emir Grozdanić, basist Damjan Grbac i bubnjar Tonči Grabušić. Uz čvrsti blues-rock zvuk, svojim su izborom pjesama podsjetili na neke od najvažnijih predstavnika blues i rock glazbe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba