KRAPINA: Naši proizvođači meda i bučinog ulja okrunjeni medaljama najviše kvalitete u Bruxellesu

“Ove godine je bilo 3250 prehrambenih proizvoda iz cijelog svijeta. Prošle godine smo slali prvi put te ćemo to nastaviti”

Objavljeno: 09.05.2024. zagorjeinternational

Proizvodi iz Hrvatskog zagorja posljednjih nekoliko godina dobiti su brojnih međunarodnih priznanja, a u tome ni ne posustaju bučino ulje i med što potvrđuje i posljednje nagrada na 63. Svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda – Monde Selection održan u Bruxellesu.

Zbog to uspjeha proizvođača iz KZŽ danas je u Poslovnom – tehnološkom inkubatoru održan prijem na nagrađene i to za bučina ulja OPG-i Osrečki Ivan i Tomašić Danijel, a za med OPG-i Mirna Pčela, Sretna Pčela te Darko Milinković.

Nagrada koja ima značenje

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić apostrofirala je značaj ove nagrade koja datira još iz 1961. godine, a certifikat je valjan tri godine.

– Županija je prepoznala potrebu da naši proizvođači koji osvajaju ugledne nagrade budu ocijenjeni na svjetskom natjecanju. Ove godine je bilo 3250 prehrambenih proizvoda iz cijelog svijeta, a struka je i znanstvena do kulinarskih kušača, govori se o dvadeset različitih parametara. Naši proizvođači bučinog ulja su na natjecanju ‘Alpe Adria’ u Varaždinu postigli zlata i njihova ulja su poslana u Bruxelles, dok je bagremov med zaštićen na europskoj razini, njihova tri proizvođača su poslana u Bruxelles. Županija je podmirila sve troškove za pet proizvođača, a važno je napomenuti da to natjecanje ima kontinuitet, prošle godine smo prvi put poslali naše proizvođače bučinog ulja i svake tri godine ćemo slati ponovno, jer dobivene nagrade i plakete se dobivaju u razdoblju od tri godine – poručila je Mihovilić.

 

Bila je ovo ujedno i prilika za predstavljanje proizvođača meda i bučinog ulja koji su otkrili kako sami nisu fizički prisustvovali događaju u Bruxellesu već su ove nagrade na neki način im došle kao iznenađenje te su istaknuli kako su one najveći njihov dosadašnji uspjeh.

Tradicija

Danijel Tomašić, kako je istaknuo, bio je pokretač proizvodnje bučinog ulja u Krapinsko – zagorskoj županiji, a time se bavi od 2005. godine.    

– Počeli smo s klasičnim strojevima koje smo preuredili, tanjurače, plug…, a sada smo sve to usavršili i imamo vlastito postrojenje. Obrađujemo između osam i 12 hektara što se buća tiče, a na ostatku zemlje sijemo žitarice ili je u odmaranju. Dobijemo oko 2000 litara ulja godišnje, ali sve ovisi o godini – rekao je Tomašić čije je ulje dobilo zlatno priznanje, a s njim su se složili i ostali dobitnici:  

 

– Mi obrađujemo oko 10 hektara naizmjenično, jer ne možemo stavljati istu kulturu svake godine. Kultura se mijenja, no oko pet hektara je konstantno. Teško možemo definirati količinu koju proizvedemo. Jedne godine bude 500 litara, druge bude 160 litara, teško je naći sredinu. Nama priroda diktira što će biti – rekli su ispred OPG-e Osrečak Ivan. 

 

Situacija kakva vlada i s bučinim uljem je slična i u medarstvu jer kao grana poljoprivrede sve ovisi o vremenskim uvjetima, a klimatske promjene tu ne pomažu.  

– Pčelarstvom se bavim 38 godina, a u poslu sudjeluje i dio obitelji. Danas, kao stacionirani pčelar, pčelarim od 40 do 50 zajednica. Godišnje proizvedemo od tone do tone i pol meda, a plasiramo ga isključivo na kućnom pragu. Problem s kojim se susrećemo su zapuštena zemljišta koja smanjuju pašni potencijal, ali i klimatske turbulencije. To sigurno doprinosi smanjenju prinosa. Ipak, od pčelarstva ne odustajemo – rekao je pčelar iz Konjščine Darko Milinković. 

 

– Zagorski je med već godinama poznat u međunarodnom okruženju, a naši pčelari postižu odlične rezultate na državnoj, ali i europskoj razini. On je postao svojevrsni brend i nije uzaludno dobio europski certifikat. Ovo je kruna mojeg pčelarstva – zaključio je Milinković, a sličan staž u medarstvu imaju i na OPG- Sretna Pčela.  

– Ovo priznanje je došlo nakon 44 godine bavljenja pčelarstvom. Trenutno imamo oko 140 košnica i nekoliko prikolica i to radimo supruga i ja. Najveći prinos kojeg smo ikada imali je bio oko 105 kilograma po košnici, a posljednjih godina je to spalo na 12 do 20 kila po košnici. Također, od 1988. godine prikupljamo pčelinji otrov, a to onda koristimo za proizvodnju kozmetičkih proizvoda koji se prodaju kao ‘Beeven kozmetika’. Time se bavi sin – rekli su iz OPG-a Sretna Pčela. 

 

Najbolje ocijenjeni

Uzorci meda koji su poslani u Bruxelles odabrani su na osnovi županijskog ocjenjivanja meda, a poslana su tri najbolje ocijenjena.   

– Imamo oko 160 košnica, do 200 s nukleusima, a godišnje proizvodimo od dvije do devet tona meda, ovisno o klimatskim promjenama. Certificirani smo proizvođač zagorskog bagremovog meda, a ove godine smo se treći puta prijavili za certifikat. Iako je ova godina kaotična, ipak će biti meda, zadovoljni smo – naglasili su iz OPG-a Mirna Pčela.  

Zadovoljstvo ostvarenim rezultatima domaćih proizvođača nije krio ni krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.  

– Bilo mi je zadovoljstvo održati radni sastanak s proizvođačima bagremovog meda i bučinog ulja. Želimo omogućiti povećanje njihove proizvodnje, ovo je ogroman rezultat i nagrada na svjetskoj razini koja ima 63 godine povijesti i tradicije. Isto tako, ovo je velika promocija i sigurnost kvalitete za same kupce, što je također važno naglasiti. U posljednjih desetak godina Zagorci su se pridružili Međimurcima i Varaždincima u kvaliteti bučinog ulja, proizvedena količina više nije mala, ali nije ni toliko velika da je proizvođači ne bi mogli prodati na kućnom pragu. Na policama nekih trgovačkih lanaca može se kupiti ulje proizvođača iz Krapinsko – zagorske županije. Što se tiče bagremovog meda, on je odavno prepoznat i zaštićen s europskom i nacionalnom zaštitom, no ono na što ne možemo utjecati su klimatske promjene. U posljednjih nekoliko godina sam više puta proglašavao elementarne nepogode i naravno da to utječe na proizvodnju, kako i buča, tako i na med. Prepoznali smo probleme i s konkretnim mjerama ih pokušavamo suzbiti. Čestitam vam svima i možete biti ponosni na svoje proizvode – kazao je župan Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba