POSEBNO SVEČANO! Proslavljen Dan općine Zlatar Bistrica. Rođendan ujedno proslavili Dječji vrtić ‘Zlatni dani’ i Osnovna škola

“Ujedinjeni smo oko jednog cilja – da našu Zlatar Bistricu učinimo boljom i ljepšom za život”

Objavljeno: 22.04.2024. zagorjeinternational

Općina Zlatar Bistrica danas je proslavila svoj dan. Ujedno, rođendan su danas proslavili i zlatarbistrički vrtić ‘Zlatni dani’ te zlatarbistrička Osnovna škola. Svečanost je tom prilikom održana u Domu kulture gdje je održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Otvorila ju je predsjednica Vijeća Nataša Krajačić. 

– Donijeli smo niz odluka u interesu Općine, uspjeli smo izrealizirati mjeru subvencioniranja stambenog prostora mladim obiteljima, vodili smo brigu također i o razvoju Općine te smo krenuli u izmjenu prostornog plana. Sretna sam što smo izvršili i rebalans proračuna, dobili smo novac i za multifunkcionalno igralište u Zlatar Bistrici, riječ je o 119.000 eura, a od EU fondova smo dobili novac i za energetsku obnovu Dječjeg vrtića. Želim da se svi angažiramo na dobrobit Općine Zlatar Bistrica jer zaslužujemo više, jače i maksimalan angažman – poručila je Krajačić.

Načelnica Vesna Mikulec pozdravila je sve uvažene goste koji su se ovom prilikom okupili u općinskom Domu kulture te je istaknula da je ovo poseban trenutak za sve mještane.

– Prilika je to da se osvrnemo unazad, ali i da pogledamo u budućnost. Prije nepune tri godine naša je nit vodilje bila nada i vjerovanje da ćemo postići svoje ciljeve. Na tome radimo cijelo ovo vrijeme, malim koracima, ali sigurno – rekla je Mikulec. 

Dva velika projekta

Pred Općinom su sada dva veća projekta, dodala je.

– To je energetska obnova Dječjeg vrtića ‘Zlatni dani’, kao i projekt izgradnje sportsko-rekreacijskog terena. Ostaje nam priprema za izgradnju kapitalnog projekta formiranja općinskog centra društvenih događanja što će biti značajan element općine. Na tom putu važno je da svi budemo ujedinjeni oko jednog cilja, a to je da našu Zlatar Bistricu učinimo boljom i ljepšom za život. Samo zajedničkim snagama možemo ostvariti sve što smo predvidjeli – poručila je načelnica Mikulec. 

Uime (grado)načelnika, obratila se gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek zaželjela je susjedima puno uspjeha u narednom periodu.

– Za realizirati brojne projekte sigurno je potrebno uložiti puno truda i imati konkretnu viziju, i to će nam se kasnije isplatiti. Svi bi htjeli da se projekti realiziraju istog trena, no put od projektiranje do realizacije je dugačak. Pohvala stoga, osim načelnici, ide i djelatnicima Općine Zlatar Bistrica koji ulažu velike napore u onaj dokumentacijski dio koji nije uvijek svima vidljiv, a oduzima puno vremena – rekla je Auguštan – Pentek i dodala:

– Imali smo prilike vidjeti i filmić u kojem je prikazano što je ostvareno i što će se ostvariti, a za neke projekte, kako smo čuli, sredstva su već osigurana. Drago mi je da će se isti realizirati u meni susjednoj općini i općenito, moram istaknuti odličnu suradnju svih ovdje susjednih općina i Grada Zlatara. Bez obzira na političke predznake, složni smo i vjerujem da ćemo tako nastaviti dalje – dodala je zlatarska gradonačelnica.

Posebno je veseli projekt ceste koja će spajati Zlatar i Zlatar Bistricu.

– Dovršena je javna nabava, a uz samu cestu, spojit ćemo naša mjesta i biciklističkom te pješačkom stazom. Isto tako, brojne zajedničke projekte provodimo preko naše Turističke zajednice ‘Zlatni istok Zagorja’, a iako je od njenog osnutka prošlo tek godinu dana, već smo preko nje dobili značajna sredstva za naše projekte – zaključila je Auguštan – Pentek.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek rekao je da je na području Krapinsko – zagorske županije uloženo 350 milijuna eura u infrastrukturu

– Izbori su iza nas, vrijeme je da se određeni potoci i rijeke vrate u svoja korita te da počnemo brinuti o svemu što trebamo završiti. Imali smo priliku vidjeti koliko je napravljeno na području Općine, a prije svega tome su doprinijeli stanovnici Zlatar Bistrice – kazao je Tušek.

Župan Željko Kolar pozdravio je prisutne u svoje, ali i u ime predsjednika RH Zorana Milanovića.

– Puno je sredstava potrebno da danas zadovoljimo svačije potrebe. Ono što je ovdje vidljivo je da se vodi briga o svemu – od vrtića, preko škole, civilnog društva i udruga koje su ovdje sjajne, ali i o starijem stanovništvu – istaknuo je Kolar pa naveo koje projekte Županija pomaže na području Zlatar Bistrice:

– Predstoji nam stvaranje uvjeta za jednosmjensku nastavu u školi. Imamo problem jer nam postojeća parcela nije za to dovoljna. U pregovorima za otkup zemljišta smo malo zapeli jer je tražena cijena duplo veća od one koju je procijenio vještak. Na nama je da sada krenemo u diplomaciju i da pokušamo ipak ispregovarati cijenu da otkupimo zemljište i krenemo u dogradnju škole za jednosmjensku nastavu. Ako to ne uspijemo u 1. fazi kroz NPOO, Županija će vlastitim sredstvima dograditi dio koji je stradao u požaru sportske dvorane, a u nekoj drugoj fazi ćemo kroz NPOO pokušati isfinancirati jednosmjensku nastavu – rekao je župan i podsjetio i kako je HGSS upravo u Zlatar Bistrici nedavno dobio novouređenu stanicu.

Nagrađeni 

Prigodno, na svečanoj su sjednici dodijeljena i priznanja Općine najistaknutijim članovima zajednice. 

Plaketu Općine dobile su Laura, Marcela i Marinela Čehulić, Mirela Pribolšan, Siniša Klancir, Vlado Lugarić, Osnovna škola Zlatar Bistrica, Dječji vrtić ‘Zlatni dani’, Udruga umirovljenika Općine Zlatar Bistrica te Vesna Pavleković.

Nagradu Općine primili su Josip Hanžek, Lovro Hajdek i Goran Mikulec, a Zahvalnicu Općine dobili su DVD Zlatar Bistrica, Društvo ‘Naša djeca’ Zlatar Bistrica, Eko udruga ‘Lijepa naša’ Zlatar Bistrica, Hrvatski Crveni križ – GDCK Zlatar – Zlatar Bistrica, Hrvatsko planinarsko društvo ‘Javor’, KUEU ‘Kaj’, Lovačka udruga ‘Šljuka’ Zlatar Bistrica, Nogometni klub ‘Ivančica’ Zlatar Bistrica, Udruga vinogradara, vinara i podrumara ‘Cetin’, HGSS Stanica Zlatar Bistrica i ATV ‘Putna’ i Valentina Klancir. (mp, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba