Vremešni predsjednik navukao na sebe bijes otočke zajednice

LAPSUS ILI? Biden kazao kako su mu ujaka pojeli kanibali u Papui Novoj Gvineji

Objavljeno: 22.04.2024. zagorjeinternational

Premijer Papue Nove Gvineje James Marape izjavio je da njegova zemlja ne zaslužuje da je se povezuje s kanibalizmom i pozvao SAD da očisti ostatke Drugog svjetskog rata rasute po Pacifiku, nakon komentara predsjednika Joea Bidena o svom nestalom ujaku, piše Index

– Biden je izgleda implicirao da su njegovog ujaka pojeli kanibali nakon što je njegov zrakoplov oboren iznad Papue tijekom Drugog svjetskog rata – priopćio je Marapeov ured u nedjelju. 

– Izjave predsjednika Bidena možda su bile lapsus, međutim, moja zemlja ne zaslužuje takvu etiketu. Pozivam predsjednika Bidena da predloži Bijeloj kući čišćenje ovih ostataka iz Drugog svjetskog rata kako bi se saznala istina o nestalim vojnicima poput Ambrosea Finnegana – dodao je Marape. 

SAD je prošle godine potpisao sporazum o obrambenoj suradnji s Papuom Novom Gvinejom, usred natjecanja za utjecaj u regiji s Kinom koja ima sigurnosni pakt sa susjednim Salomonskim otocima 

Biden je ranije spominjao svoju osobnu povezanost s ratnom poviješću Papue Nove Gvineje, ispričavši priču o svom ujaku koji je poginuo u avionskoj nesreći u svibnju 1944. 

Nakon što je posjetio spomenik nestalim borcima u Pennsylvaniji, prošlog je tjedna izjavio da postoji mogućnost da je ujak bio žrtva kanibala. 

Povjesničari kažu da je Papua Nova Gvineja bila ključna za američki napad preko Pacifika kako bi oslobodili Filipine u Drugom svjetskom ratu. 

Papua Nova Gvineja i Salomonski otoci još su puni ostataka ljudskih kostiju iz rata, olupina aviona i brodova, tunela, kao i neeksplodiranih bombi koje još uvijek ubijaju ljude.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba