Na Dan planeta Zemlje

Jarun je od danas pješačka zona

Objavljeno: 22.04.2024. zagorjeinternational

Kako su iz Grada Zagreba najavili još prije godinu dana, Rekreacijsko-sportski centar (RSC) Jarun danas postaje najveća zona bez automobila u gradu i to na datum kada se obilježava Dan planeta Zemlje.

– U zonu bez automobila ulaz osobnim vozilima više neće moći biti moguć, kako bi Jarun bio sigurnije, zdravije i ugodnije okruženje za pješake, izletnike, bicikliste, rolere, aktivne sportaše i rekreativce – rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Iznimno, dopušteno će biti ograničeno prometovanje motornim vozilima s dozvolom određenim kategorijama korisnika kao što su članovi sportskih saveza i klubova koji djeluju na RSC Jarun, fizičke i pravne osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i imaju sjedište ili poslovni prostor na RSC Jarun, ribiči s godišnjom ribolovnom dozvolom, kao i osobe s invaliditetom. Oko jezera Jarun nastavit će voziti bus ZET-a, a na obodu će biti dostupan besplatan parking za sve one koji se odluče na dolazak automobilima do same zone – navode iz Grada Zagreba.

Lani je broj ulazaka vozila na Jarun bio prepolovljen

– Kao što je poznato, kako bismo pripremili građane na uspostavu zone bez automobila na jezeru Jarun, posljednjih godinu dana svaki posljednji vikend u mjesecu bio je Dan bez automobila na Jarunu. Da smo u promjeni navika uspjeli, govori podatak da se tijekom protekle godine broj ulazaka automobila na RSC Jarun prepolovio – pojasnio je gradonačelnik Tomašević.

Prošle godine je po prvi put nakon 40 godina u cijelosti obnovljena Aleja Matije Ljubeka u dužini od 6,3 km. Radovi vrijedni 2,9 milijuna eura financirani su iz Fonda solidarnosti Europske unije te manjim dijelom iz gradskog proračuna. Grad je pokrenuo izradu prostorno-programske studije koja će oblikovati budući razvoj RSC Jarun, te izradu studije odmuljivanja, s obzirom na potrebe odmuljivanja jezera koje ima status nacionalnog veslačkog centra.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba